Ko će kontrolisati Obaminu politiku

Republikanci su na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama osvojili većinu u Senatu, tako da sada kontrolišu oba doma Kongresa.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

20:41

Default images

Posle ovog poraza demokrata, Barak Obama će poslednje dve godine svog drugog mandata provesti vladajući sa Kongresom koji potpuno kontrolišu njegovi protivnici.

Obamine demokrate su doživele poraz kakav se ne pamti u poslednjih nekoliko decenija.

Republikanci su osvojili najmanje sedam novih mesta u Senatu, koji su do sada držale demokrate, a pobedili su i u važnim guvernerskim trkama na Floridi i u Viskonsinu.

Politiku aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država podržava manje od 40 odsto birača.

"Ovo je poziv Obami da mora da počne da vodi zemlju sa republikancima ako želimo nešto da uradimo. Očigledno je da neće imati drugu mogućnost, s obzirom na većinu koju imamo u Senatu. Obama je trebalo da sarađuje s nama republikancima još pre pet godina, ali to nije uradio. Amerikanci su pokazali da im je muka od takve njegove politike", kaže Rejns Pribijus iz Republikanskog nacionalnog komiteta.

Obećavajući privredni pokazatelji, poput pada stope nezaposlenosti i jeftinijeg benzina, nisu pomogli predsednikovim demokratama.

Doskorašnji dopisnik Politike iz Vašingtona Milan Mišić kaže da su međuizbori za Kongres neka vrsta referenduma o predsedniku zemlje.

"Paradoksalno je da je Obama 2012. pobedio kada je nezaposlenost bila veća od osam odsto, dok je njegova partija izgubila kada je ona pala ispod šest. Treba imati u vidu da Obama jeste zaslužan svojom politikom i merama koje su preduzete za oporavak Amerike od ekonomske krize iz 2008. ali na drugoj strani je činjenica da se 95 novostvorene vrednosti iz tog oporavka slilo u ruke jedan odsto Amerikanaca", kaže Mišić.

Bivša prva dama Amerike Hilari Klinton, iako još nije potvrdila da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2016. važila je do skora za najvećeg favorita. Mišić smatra da republikanci još nemaju pravi odgovor na njenu kandidaturu.

"Imamo samo reciklirane stare. Dakle, imamo predstavnike dve dinastije Buš. Pominje se čak da bi Mit Romni mogao po treći put da se oproba", kaže Mišić.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da su sada Obami vezane ruke.

"Ono što je za nas mnogo zanimljivije jeste eventualna kandidatura Hilari Klinton. Očekivano je da ona bude nominovana i da bi se tada vratili takozvani klintonijanci koji Srbiji nisu naklonjeni i to bi bila loša vest za nas", kaže Jakšić.

Na jučerašnjim izborima za američki Kongres, prvi put je sa Juga SAD izabran jedan crnac za senatora. Tim Skot je izabran kao kandidat republikanaca, a njegova pobeda povećava nastojanja republikanaca da prošire biračko telo izvan belačke populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: