"Slučaj Euleks - test za Balkan"

Optužbe za korupciju u Euleksu moraju pod hitno biti rasvetljene i sve, s tim u vezi, preduzete mere moraju biti transparentne, zatražila je Ulrike Lunaček.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2014.

12:15

Default images

Ona je, posle sastanka u spoljnopolitičkom odboru EP sa šefom službe za civilne operacije Kenetom Dinom i direktorom za zapadnu Evropu i Balkan u evropskoj spoljnoj službi Fernandom Djentilinijem, izrazila zadovoljstvo što je njen zahtev za nezavisnom istragom ovih optužbi prihvatila nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je imenovala nezavisnog pravnog savetnika.

"Zahtevam puno rasvetljavanje optužbi vezane za korupciju i za to potrebne istražne radnje. Saslušanje s tim u vezi, u ponedeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti. Zbog toga smo se odlučili da uputimo jedan katalog pitanja Mogerinijevoj. EP zadržava, uz to, pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za Kosovo u saopštenju.

Ona je naglasila da nije u pitanju samo verodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na zapadni Balkan.

"Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne podje za rukom da u Euleks povratimo poverenje gradjana Kosova, ali i članica EU, zahtevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa", zaključila je Lunaček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: