EU gubi verodostojnost na Balkanu

Skandal o korupciji Euleksa ugrožava verodostojnost EU na zapadnom Balkanu, ocenjuje danas bečki dnevnik "Viner cajtung".

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2014.

08:49

Default images

U autorskom komentaru, glavni i odgovorni urednik tog lista Rajnhard Gevajl ukazuje da aktuelna afera ima potencijala da diskredituje EU na Balkanu. On navodi da je potrebno trajno rešenje kosovskog pitanja kako bi Srbija mogla da bude primljena u EU i da je to odlučujuće i za ambicije Albanije.

"Ukoliko Euleks doživi neuspeh to bi bio žestok udarac Balkanu. Iako u narednih pet godina neće biti širenja EU, kao što je odlučio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, ostaje potreba da se zemlje regiona što je moguće tešnje podrže", naglašava "Viner cajtung" dodajući da niti briselske institucije, ni Euleks ne ispunjavaju svoju odgovornost ukoliko ovaj skandal vezan za korupciju budu stavili pod tepih.

Autor pita kako komesar EU za susedsku politiku Johanes Han može zahtevati borbu protiv korupcije na Balkanu, ukoliko Brisel gleda u stranu.

Prema pisanju "Viner cajtunga", šef austrijske diplomatije trebalo bi što pre da deluje, jer skandal mora biti rasvetljen i to u potpunosti, a misija Euleksa mora biti sveukupno efikasnije postavljena, jer se, nakon petogodišnjeg delovanja, na Kosovu od pravne države može veoma malo videti.

List navodi da je Euleks u žiži skandala o korupciji, koji ne može biti gnusniji, ukazujući da se radi o optužbama za podmićivanje službenika misije iz Italije i Velike Britanije, koji su kriminalce za novac puštali na slobodu.

Istovremeno dnevnik podseća da je Euleks najveća misija EU, koja broji 1.600 službenika i godišnje košta 90 miliona evra, s ciljem da na Kosovu, koje je 2008. proglasilo jednostranu nezavisnost, uspostavi pravnu državu po standardima EU.

"U rasvetljavanju skandala", naglašava list, "već su se videle ogromne slabosti. Kritika revizora EU, prema kojoj je misija preskupa, a nije postigla ciljeve, nečujno je isparila. Evropska komisija zadužena je za Euleks, kao i Savet EU, ali negde između nestala je odgovornost u Briselu", podvlači list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: