Celodnevni štrajk radnika zdravstva

Članovi četiri sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkovali su danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

07:31

Default images

Zaposleni u zdravstvu su tokom celodnevnog štrajka poštovali minimum procesa rada.

"To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić.

Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika započeli su u utorak pregovore s Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru.

U zavisnosti od ishoda tih pregovora, zaposleni u zdravstvu će odlučiti da li će štrajkovati svake srede tokom novembra.

Postigli smo dogovore sa sindikatima, današnji štrajk biće poslednji u nizu najavljenih, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Medicinari u Jagodini poštuju minimum rada

Medicinari Doma zdravlja i Opšte bolnice u Jagodini jutros su stupili u štrajk, ali se minimum procesa rada poštuje, rekao je Tanjugu direktor bolnice Darko Miletić.

"Oni imaju zakonsko pravo na štrajk. Naredbu sam im poslao odmah kada su štrajk najavili", rekao je Miletić.

Sve što je hitno i urgentno, sva akutna stanja, povrede, deca, porodilje, moraju se zbrinuti i to funkcioniše, istakao je Miletić.

Opšta bolnica u Jagodini je regionalnog tipa u i njoj se godišnje leči više od 11.000 bolesnika iz Jagodine i opština Pomoravskog okruga.

Zapošljava 105 lekara i 310 medicinskih sestara.

Direktor Doma zdravlja Miloš Lukić je dodao da je pre dnašnjeg dana i štrajka održao sastanke po službama ove ustanove "i dogovorili kako će službe da rade i za sada nema problema, očekujem da ih neće biti".

Dom zdravlja brine o zdravlju oko 80.000 stanovnika u 52 gradske i seoske mesne zajednice.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije organizovao je štrajk nezadovoljan odlukom Vlade da zaposlenima u zdravstvu plate budu smanjene za deset odsto.

Obustava rada i u Čačku

Predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalne zaštite za Moravički okrug Vesna Popović potvrdila je da će medicinski i nemedicinski radnici sa ovog područja obustaviti rad u svim zdravstvenim ustanovama i da će u štrajku učestvovati sva četiri sindikata.

Prema njenim rečima, zdravstvstveni radnici zahtevaju da se izuzmu iz najavljenog umanjenja zarada.

“Mi ćemo štrajkovati, ali i poštovati minimum procesa rada. Pacijentima koji su imali zakazane intervencije biće obavljene, takođe i hitni slučajevi će se prihvatiti”, navela je Popovićeva.

Ona je istakla da zaposleni traže zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za oblast zdravstva i socijalne zaštite kao i jedinstveno sagledavanje svih zaposlenih u javnom sektoru.

“To se odnosi na platne razrede i grupe jer su samo javne službe u tome, a ne i javna preduzeća. Svi u javnom sektoru treba da budu tretirani isto”, naglasila je Popovićeva.

U zdravstvene ustanove Moravičkog okruga neće biti prihvaćeni slučajevi koji nisu hitni, a zaposleni poručuju građanstvu da bude strpljivo.

Lekari Vojvodine podržavaju štrajk

Regionalna lekarska komora Vojvodine (RLKV) podržava odluku sindikalnih organizacija zaposlenih u zdravstvu da jednodnevnim štrajkom iskažu protest zbog umanjenja zarada za deset odsto i od vlasti očekuje da zdravstvena struka u Srbiji bude tretirana kao delatnost od izuzetnog značaja, saopštila je danas RLKV.

Ta organizacija lekara, čiji je zadatak da štiti i zastupa profesionalne interese svog članstva, navodi i da se štrajkom protestuje ne samo zbog umanjenja plata nego i zbog nezaključivanja posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvo.

“Članovi RLKV dele probleme zaposlenih u zdravstvu i osećaju posledice dugogodišnje devastacije zdravstvenog sistema”, navodi se u saopštenju i dodaje da su lekari Vojvodine, kao i drugi zdravstveni radnici, nezadovoljni svojim položajem u društvu.

Zdravstvena struka morala bi da bude prepoznata i tretirana kao delatnost od izuzetnog značaja za društvo i građane i zbog toga RLKV očekuje potpuno drugačiji odnos vlasti, kako republičke tako i pokrajinske, prema inicijativama lekarskog esnafa.

Lekarska komora Srbije, zajedno s Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, mora postati stub razvoja reformisanog zdravstvenog sistema Srbije, ističu u RLKV.

“Iz te esnafske organizacije pozivaju lekare Vojvodine i Srbije na ličnu istrajnost i aktivizam u borbi za poboljšanje profesionalnog statusa i za preko potrebne promene u funkcionisanju zdravstvenog sistema Srbije”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: