AKS Nikoliću:Nisu ispunjeni zahtevi

Zadovoljni smo što je Nikolić rekao da su naši zahtevi opravdani, ali ocenu o izmenama Zakona o javnom beležništvu treba da prepusti Ustavnom sudu, kažu iz AKS.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

18:54

Default images

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštla je danas u otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je njegovo prizanje o postojanju opravdanih zahteva advokatskih komora "jedan od prvih, ali nedovoljan korak u razrešenju institucionalne krize u kojoj se nalazi Srbija".

"Izražavamo zadovoljstvo što ste priznali da su zahtevi advokatskih komora opravdani. Uprkos vrlo jasnoj pravničkoj argumentaciji koju smo izneli, skoro dva meseca predstavnici izvršne vlasti ponižavaju i vređaju advokaturu, povezuju je sa mafijom i tajkunima, nazivaju nas politikantima, prete slobodnomislećoj intelegenciji", stoji u pismu Advokatske komore Srbije.

Kako je navela AKS, deo saopštenja predsednika u kojem piše da su sada predložene izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti u skladu sa Ustavom Srbije, "ne odgovara istini, a još manje je tačno da se proglašenjem zakona stvaraju uslovi za nastavak rada advokata".

"Onaj ko Vas je savetovao da se u saopštenju upustite u ocenu ustavnosti predloženih izmena zakona, dao je pogrešan savet. Prepustite to Ustavnom sudu u čijoj je nadležnosti ta materija", navodi se u pismu.

Advokati su napisali da sporni zakoni "nisu samo protivustavni, već su iz niza drugih razloga štetni za državu Srbiju i njene građane".

"Mi našim protestom ne štitimo samo našu profesiju već i Ustav Srbije, ustavni i pravni poredak, elementarne slobode i prava građana. Stoga mi svoj protest nastavljamo, jer smatramo da nisu ispunjeni zahtevi advokature, a zbog kojih smo počeli protest", dodaje se u pismu upućenom Nikoliću.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da su izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti u skladu sa Ustavom Srbije i da predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja.

"Njihovim proglašenjem stvaraju se uslovi za nastavak rada svih onih kojima je dužnost obezbeđivanje pravne sigurnosti i primene zakona u Republici Srbiji", kazao je Nikolić u saopštenju koje je preneo kabinet predsednika Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: