Lončar predstavio predlog zakona

Cilj izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju je da se unaprede institucije značajne za funkcionisanje sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja, kaže Lončar.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

11:24

Default images

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je cilj Predloga izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju unapređenje institucija u zdravstvu koje donose značajne odluke za funkcionisanje sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Lončar je, obrazlažući taj predlog u Skupštini Srbije, rekao da je osnovni razlog za izmene - racionalizacija u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, kako bi se rad Upravnog i Nadzornog odbora Fonda učinio operativnijim i efikasnijim.

Dosadašnja zakonska rešenja predviđala su da Upravni odbor Fonda ima 21 člana, a Nadzorni sedam, što se sada menja i predlaže se da Upravni odbor ima sedam, a nadzorni pet članova.

Obrazlažući Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, Lončar je naveo da se njime definiše šta je to osnovna medicinska dokumentacija, kako se vodi i čuva, kako prava pacijenata ne bi bila zloupotrebljena.

Kako je rekao, izmenama zakona će se na adekvatniji i racionalniji način pratiti zdravstveno stanje i zdravstvene potrebe stanovništa imajući u vidu da je u prethodnom periodu došlo do intenzivnog razvoja zdravstvenih i inoformaciono-komunikacionih tehnologija.

Zakon propisuje da su osnovna dokumenta: zdravstveni karton, stomaloški karton, karton imunizacije, istorija bolničkog lečenja i zbrinjavanja, protokol, matična knjiga osoba smeštenih u stacionarnu zdravstvenu ustavnovu, temperaturno-terapijsko-dijetetska lista, list anestezija, otpusna lista, lista za novorođenčad...

Prediviđa se da sve izveštaje zdravstvenih ustanova skuplja Republički zavod za javno zdravlje, koji se obavezuje da vodi registre lica obolelih od bolesti i stanja od većeg javno-zdravstvenog značaja, kao što su šećerna bolest, akutna koronarna bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: