Kijev:Povratićemo oblasti na istoku

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin kaže da vlasti u Kijevu nameravaju da "povrate" područja na istoku Ukrajine posle izbora pobunjenika održanih u nedelju

Izvor: Beta

Utorak, 04.11.2014.

10:18

Default images

"Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti", rekao je Klimkin u intervjuu za nemački list Bild.

On nije naveo detalje o mogućoj vojnoj intervenciji posle povlačenja ukrajinskih vojnika s istoka zemlje. Ukrajinska vojska navela je da je želela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala.

Klimkin je rekao da izbori pobunjenika u Donjecku i Lugansku predstavljaju "ozbiljno kršenje" sporazuma potpisanog u Minsku 5. septembra između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika o prekidu vatre.

"Još ne znam da li možemo govoriti o potpunom neuspehu sporazuma iz Minska, ali rusko priznavanje (prorurskih) izbora predstavlja njegovo ozbiljno kršenje", rekao je ukrajinski ministar, koji je pozvao međunarodnu zajednicu na pojačani pritisak na Rusiju i jačanje sankcija toj zemlji.

On je ponovo osudio "redovne upade ruskih vojnika" u pobunjeničke zone u Ukrajini.

"Ukrajinske snage su spremne da brane svoju zemlju, kao nikad do sada", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Dva dana posle pobunjeničkih izbora, ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu sastaje se danas u Kijevu da bi razmotrili ukidanje zakona o "specijalnom statusu" regiona na istoku Ukrajine usvojenog u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: