Da li je Pajtić obezbedio vlast?

Vojvođanska vlada posle rekonstrukcije nije stabilna, smatraju analitičari.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

18:31

Default images

Da li će opstati do kraja mandata zavisi od odnosa SVM i koalicionih partnera DS i LSV, kao i od mogućnosti opozicije, odnosno pre svega naprednjaka da istope vladajuću većinu u parlamentu.

Ukoliko bi SVM, svojevoljno ili voljom koalicionih partnera, prestao da bude član vladajuće koalicije, predstoji "rekonstrukcija rekonstruisane Pokrajinske vlade", izjavio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

On je za Tanjug izjavio da je zbog nestabilne većine u pokrajinskom parlamentu situacija neizvesna i da je pitanje da li će ta vlada uspeti za "izgura svoj mandat do kraja".

Popov je rekao da se SVM, nastupom na sednici i vrlo oštrim rečima svog lidera Ištvana Pastora "ogradila od cele te priče" o rekonstrukciji, dok je "u isto vreme iz LSV-a nagovešteno da bi mogla da bude preispitana sadašnja vladajuća koalicija u pokrajini".

Dodao je da bi uz sada stvorenu "labavu većinu" u pokrajinskoj skupštini od 63 poslanika, od ukupno njih 120, trebalo imati u vidu i "stare napore" Srpske napredne stranke da "po svaku cenu skloni" tu vlast u pokrajini.

Popov je govoreći o optužbama SNS-a da je DS "kupovala poslanike" da bi imala većinu, rekao da je "neverovatno da te prigovore upućuje predstavnik stranke koja je poznata po tome što je, kupujući poslanike i odbornike po raznim opštinama, išla na to da u njima upodobi vlast sa republičkom".

Imajući u vidu sve što se dešavalo u Skupštini Vojvodine, kao i "stalne prebege s jedne na drugu stranu", očigledno je da je i dalje ostala velika nestabilnost u pokrajinskoj skupštini, što stvara veliku političku neizvesnost u danima pred nama, rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, neizvesno je u tom pogledu i da li će i kada druga strana, odnosno opozicija, uspeti da "istopi" tu vladajuću većinu, "u stvari da na svoju stranu privuče određen broj pokrajinskih poslanika i tako isposluje izglasavanje nepoverenja vladi".

Na nestabilnost u pokrajinskoj skupštini ukazao je i poltički analitičar Branko Radun, koji kaže da je sednica vojvođanske skupštine na kojoj je rekonstruisana Pokrajinska vlada donela novu praksu u politički život Srbije "da se direktno kupuju poslanici".

Međutim, kako je rekao za Tanjug, kupovinom poslanika čuva se skupštinska većina koja onda gubi autoritet iz dana u dan.

"Spekuliše se da je u igri korupcija i nadležni organi bi trebalo da ispitaju šta se sve tu dešavalo, ako ikada to pitanje dođe na red", rekao je Radun.

Osvrnuvši se na to što SVM nije glasao za rekonstrukciju vlade on je rekao da je to jasan pokazatelj razlaza između DS i SVM i da ostaje da se vidi da li će to eskalirati u sukob.

"Na potezu je Bojan Pajtić čiji bi sledeći korak mogao da bude smena Ištvana Pastora sa mesta predsednika skupštine i ljudi iz SVM sa funkicja u Pokrajini", objasnio je Radun.

Prelazak poslanika iz jedne u drugu stranku sa dijametralno suprotnim programima nije iznenadilo političkog analitičara Vladimira Goatija, koji kaže da "samo naivni i potpuno neupućeni" mogu da se čude tim pretrčavanjima poslanika.

On je naveo i da je očigledno da je partijskim kadrovima na nekom srednjem nivou mnogo važniji unosan posao nego ideološko opredeljenje stranke ili njenog šefa i da se to sada "kao na dlanu, moglo videti".

"Rekonstrukcija vlade je prosto legalan čin i ako neko kaže, kao što ja pretpostavljam, odnosno sumnjam, da tu nisu bila baš čista posla, to je teško dokazati", rekao je Goati.

Govoreći o mogćnosti isklučenja SVM iz pokrajinske vlasti Goati kaže da bi to bilo sa više aspekata kontraproduktivno za vojvođansku vlast.

"To je mač s dve oštrice i deo jedne logike da onaj ko nije sa nama je protiv nas", rekao je on.

Goati obajašnjava i da ne treba zaboraviti da Mađari čine 12 do13 odsto stanovništva u Vojvodini i da eliminacija iz vlasti "nije samo političko i ekonomsko nego i demografsko i kulturološko pitanje".

"Najzdravije za demokratiju a i što bi bilo dobro za vlast - a ja ne tvrdim da partije uvek prvo vode računa o demokratiji - bi bilo da predsednik SVM Ištvan Pastor kao lider najveće manjinske partije, ostane na mestu predsednika parlamenta", rekao je on.

Za rekonstrukciju vojvođanske vlade juče su glasala 63 poslanika, među njima po jedan iz Srpke radikalne stranke i Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića, kao i dvojica iz Socijaledemokratske stranke.

Za razliku od tih poslanika, čije stranke su opozicija u Pokrajini, poslanici SVM, koji su deo vladajuće većine, nisu glasali za rekonstrukciju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: