"Za put u Donbas pravdam se ženi"

Poslanik SNS Vladimir Đukanović izjavio je da je na izbore u Donjeck išao samoinicijativno, kao građanin, a ne poslanik.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

15:13

Default images

On je dodao da zbog toga ne vidi potrebu da se bilo kome pravda.

Ne vidim potrebu da se bilo kome pravdam kada i gde idem na privatna putovanja, osim svojoj ženi da bi znala gde sam”, rekao je Đukanović novinarima u parlamentu.

Prethodno je šef poslanika DS Borislav Stefanović upitao koje će posledice Đukanović i Branislav Blažić, takođe posalnik SNS, snositi zato što su bili posmatrači na izborima u Donjecku.

Na pitanje novinara, Đukanović je rekao da je sa kolegom Blažićem “posmatrao izbore u Narodnoj Republici Donjeck” i da su tamo otišli na poziv njegovih prijatelja “iz jedne nevladine organizacije iz Moskve koja se bavi posmatranjem izbora u Rusiji i istočnim i baltičkim zemljama i koja im je platila putovanje”.

Đukanović je dodao da nije obavestio šefa stranke i premijera Aleksandra Vučića o odlasku u Donjeck, jer je to bilo, kako je ponovio više puta, privatno putovanje, ali i da je spreman da snosi posledice, ukoliko SNS proceni da je učinio bilo šta što iziskuje kaznu.

Tamo smo išli kao građani i insistirali smo da se nigde ne pominje to da smo poslanici. Ovakvo putovanje se dešava jednom u životu i ne bih ga propustio ni za šta na svetu, a ako sam prekršio stranačku disciplinu neka me kazne”, rekao je on.

Đukanović je dodao i da je, pošto je novinar, hteo da vidi pravu istinu o dešavanjima u toj zemlji, a da je uradio i “reportažu i neke intervjue”.

Prema njegovim rečima, u Donjecku na izborima bilo je i mnogo posmatrača iz Evropskog parlamenta.

U “odbranu” svog stranačkog kolege stao je i šef posalničkog kluba SNS Zoran Babić koji je takođe naglasio da su Đukanović i Blažić u Donjecku bili privatno. Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ovakvi odlasci sigurno nisu bezazleni i da mogu da nanesu štetu Srbiji koja pokušava da ima neutrlanu spoljnu politiku po pitanju dešavanja u Ukrajini.

"Nikada nije ništa bezazleno ali je meni bitnije da li su boravili privatno ili su stranka i Aleksandar Vučić to znali. Mislim da je veća verovatnoća da se sada iskrcaju vanzemaljci nego da su otišli bez znanja stranke i Vučića", kaže Vukadinović.

I analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ovakvi potezi ostavljaju utisak neozbiljnosti naše spoljne politike.

"Mislim da je ovo potez koji dovodi u pitanje stav države da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da je ovo suprotno tendenciji da se spoljna politika Srbije usklađuje sa EU", navodi Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: