"Očekivano pretrčavanje poslanika"

Politički analitičar Vladimir Goati smatra da je bilo očekivano "pretrčavanje poslanika s jedne na drugu stranu" prilikom rekonstrukcije vojvođanske vlade.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.11.2014.

13:04

Default images

Goati ocenjuje da bi isključenje Saveza vojvođanskih Mađara iz vlasti bilo "mač sa dve oštrice" za kabinet Bojana Pajtića.

Goati je rekao Tanjugu i da nema previše iznenađenja i da "samo naivni i potpuno neupućeni" mogu da se čude tim pretrčavanjima poslanika "s jedne i sa druge strane na jednu i na drugu strančku stranu" pre i tokom rekonstrukcije vojvođanske vlade.

On je naveo i da je očigledno da partijskim kadrovima na nekom srednjem nivou mnogo važniji unosan posao nego ideološko opredeljenje stranke ili njenog šefa i da se to sada "kao na dlanu, moglo videti".

"Rekonstrukcija vlade je prosto legalan čin i ako neko kaže, kao što ja pretpostavljam odnosno sumnjam, da tu nisu bila baš cista posla, što je teško dokazati", rekao je Goati.

Prema njegovim rečima, to je teško dokazati jer partije uvek imaju rezervna sredstva i beneficije koje mogu biti u obliku zaposlenja, kredita, neke vrste pomoći u nekom poslu...

"Pretpostavljam da su to stvari koje se završavaju u četiri oka i to je teško dokazivo a ostaju optužbe i insinuacije i naravno mogućnost da se obe strane, koje su po mom mišljenju radile isti posao ljute na onu drugu...a izgleda da su obe strane u pravu", rekao je on.

Goati smatra i da bi isključenje SVM iz pokrajinske vlasti, a što najavljuju mediji jer poslanici te stranke iako su deo vlasti nisu glasali za rekonstrukciju vlade bilo sa više aspekata kontraproduktivno za vojvođansku vlast.

"To (iskjlucenje SVM iz vlasti) je mač sa dve oštrice i deo jedne logike da onaj ko nije sa nama je protiv nas", rekao je on.

Goati obajašnjava i da ne treba zaboraviti da Mađari čine 12 do13 odsto stanovništva u Vojvodini i da eleminacija iz vlasti "nije samo političko i ekonomsko nego i demografsko i kulturološko pitanje".

"Najzdravije za demokratiju a i što bi bilo dobro za vlast - a ja ne tvrdim da partije uvek prvo vode računa o demokratije - bi bilo da predsednik SVM Ištvan Pastor koji je lider najveće manjinske partije, ostane na mestu predsednika parlamenta", rekao je on.

Goati je istovremeno upozorio i da se tom stavu suprotstavlja dosadašnja politička praksa zasnovana na poslovici "ko nije s nama taj je protiv nas".

Za rekonstreukciju vojvođanske vlade juče je glasalo 63 poslanika a među kojima po jedan iz Srpke radikalne stranke i Pokreta snaga Strbije Bogoljuba Karića kao i dvojica iz Socijaledemokratske stranke.

Za razliku od tih poslanika, čije stranke su opozicija u Pokrajini, poslanici SVM, koji su deo vladajuće većine nisu glasali za rekonstrukciju vlasti.

Poslanici Socijaledemokratske stranke kao i poslanica Pokreta snaga Srbije su isključeni iz svojih partija, a iz vojvođanske vlade, koju čini DS i LSV, najavljeno je da će se o potezu SVM razgovarati na koalicionom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: