AKS - SNS: Sukob umesto dogovora

Poslanik SNS Aleksandar Martinović i predsednik AKS Dragoljub Đorđević gostujući na B92 nisu uspeli da se saglase o opravdanosti zahteva advokata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2014.

20:41

Default images

Martinović je ponovio nedavno izrečene stavove vladajuće stranke da je protest advokata politizovan, na šta je Đorđević reagovao rečima da je takav odnos vlasti prema advokatima jedan od najvažnijih razloga za protest koji je zakazan za utorak u minut do 12.

“Vlada je učinila sve sa svoje strane da izađe u susret svim razumnim zahtevima. Problem je što je vrh Advokatske komore Srbije pokušao da ceo advokatski stalež stavi u službu dnevne politike i da destabilizuje Vladu, što je suprotno zakonu o advokaturi, koji advokatima zabranjuje učešće u dnevnoj politici”, rekao je Martinović.

Predsednik AKS je odgovarajući na optužbe krivicu prebacio na vlast.

“Za ovakvu situaciju su krivi oni koji ne mogu da sagledaju šta je učinjeno građanima uvođenjem funkcije javnog beležnika. Tvrdnja da se radi o političkom činu imala bi osnovu da predsednik AKS ili neki drugi funkcioner želi da zameni vlast, a to sada nije slučaj. Nama je bitno da pobede građani, a to treba da zajedno kažu i advokati i Ministarstvo pravde”, naveo je Đorđević.

U replici Đorđeviću Martinović je istakao da je ministar pravde Nikola Selaković nedeljama razgovarao sa advokatima.

“Moram da kažem da to što je rekao Đorđević nije tačno, jedan od zahteva advokata je da ministar Selaković podnese ostavku, a to je političkih zahtev. To nema veze sa pravnom sigurnošću, to ima veze sa pokušajem da se na silu, ucenama, pritiscima, pokuša smena ministra pravde, da se udari na premijera Aleksandra Vučića i da se na svaki način opstruiše postupak protiv Miroslava Miškovića. Moram da kažem da je Đorđević branilac jedan od okrivljenih u tom slučaju”, rekao je Martinović.

Predsednik AKS je potom obrazložio zašto advokati u utorak organizuju protest.

“Moram da pitam Martinovića - da li bi kolega Palibrk trebalo da bude okrivljen pošto je bio branitelj premijera Vučića? Ovakve primedbe su neumesne, ovakve poruke vladajuće stranke su razlog što će sutra biti suočeni sa protestom. Poruke koje kreću sa ulice se najbolje čuju, naše oružje je reč, a ovakav ton poslanika vladajuće stranke prema advokaturi je nezapamćen”, zaključio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: