Pala letelica Virdžina, mrtav pilot

Letelica "Svemirski brod 2" kompanije za svemirski turizam Virdžin galaktik, srušila se u južnoj Kaliforniji, pri čemu je poginuo jedan pilot.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

20:05

Default images

Kalifornijska policija je saopštila da je poginuo jedan pilot, dok je drugi povređen i prebačen u lokalnu bolnicu.

Svemirski putnički brod eksplodirao je tokom probnog leta u južnokalifornijskoj pustinji Mohave, pošto je poleteo sa civilnog aerodroma "Mojava er i Spejs port (Mojave Air and Space Port ) u Kaliforniji, preneo je AP.

Svedok nesreće, fotograf Ken Braun, rekao je da je letelica za svemirski turizam eksplodirala pošto se oslobodila od aviona koji je nosio letelicu na veliku nadmorsku visinu.

Kompanija se oglasila u petak kratkim tvitom da je tokom testiranja vozilo pretpelo ozbiljnu anomaliju, što je dovelo do gubitka "Svemirskog broda 2". Iz Virdžina su naveli i da je avion koji je nosio letelicu bezbedno sleteo.
Beta/AP
Kompanija koju je osnovao britanski milijarder Ričard Branson kratko se oglasila ovim povodom, ne želeći da izlazi u javnost sa informacijama dok se sa vlastima ne utvdi uzrok nesreće.

Brenson je objavio da je smesta krenuo ka pustinji Mohave na jugu Kalifornije, "da bi bio sa svojim timom".

Kako navode zvaničnici, biće neophodno nekoliko dana da se utvrdi uzrok nesreće.

Svemirski brod 2 je poboljšana verzija Svemirskog broda 1, koji je 2004. postao prva privatna letelica koja je dospela do granice svemira.

Do sada, više od 500 ljudi je uplatilo po 200 000 dolara za šansu da neko vreme provedu u bestežinskom stanju i posmatraju Yemlju sa visine od 100 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: