Sišao s vlasti posle 27 godina

Predsednik Burkine Faso, Blez Kompaore, napušta tu funkciju posle žestokih protesta u kojima se tražilo da mu se onemogući novo kandidovanje na taj položaj.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

15:20

Default images

Blez Kompaore je bio predsednik Burkine Faso 27 godina. U saopštenju koje je preneto na lokalnoj televiziji Kompaore je proglasio "vakuum vlasti" u toj afričkoj zemlji i pozvao na održavanje "slobodnih i transparentnih" izbora u roku od 90 dana, preneo je AFP.

Povodom predsedničke ostavke, oglasila se i Evropska unija, koja je pozvala građane Burkine Faso da imaju konačnu reč o tome ko će vladati zemljom.

EU je saopštila da je spremna da pomogne održavanje izbora i navela da bilo koje rešenje za državu mora da bude rezultat konsenzusa i poštovanja ustava, rekao je predstavnik diplomatske službe EU.

Nekoliko desetina antivladinih demonstranata i danas su se ponovo okupili u prestonici zapadnoafričke države Burkine Faso, Uagaduguu, dan posle nasilnog protesta.

Demonstranti su u četvrtak provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, sprečivši na taj način glasanje koje bi omogućilo predsedniku Blezu Kompaoreu, koji je 27 godina na vlasti, da se kandiduje za još jedan mandat, podsetila je agencija AP.

Kompaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno s opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast.

Međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju.

Vojska je u četvrtak raspustila parlament i obećala formiranje prelazne vlade, posle čega je Kompaore saopštio da on ostaje predsednik tokom tranzicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: