Vojska treba da ima pravo na štrajk

Na skupu "Građanin u uniformi" ukazano je na potrebu poboljšanja materijalnog položaja vojnika, pravo na štrajk i na vojnog ombudsmana.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

12:12

Default images

Na skupu "Građanin u uniformi" koji je organizovala Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Vojske Srbije ukazano je na potrebu poboljšanja materijalnog položaja profesionalnih vojnika, omogućavanja štrajka i uvođenja institucije vojni ombudsman.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su najorganizovanije institucije, najmanje korumpirane i imaju najveće poverenje građana što zahteva da i njeni zaposleni budu cenjeni koliko i institucija", rekao je predsednik ASNS sindikata Vojske Srbije Aleksandar Popović.

On je rekao i da primanja zaposlenih nisu na zavidnom nivou i da su većina njih podstanari dodavši da su dolaskom Bratislava Gašića na funkciju ministar odbrane "neka pitanja počela pozitivno da se rešavaju i da se "kotraljaju nabolje".

Popović je naveo i da je uz poboljšanje materijalnog položaja cilj skupa i pokretanje pitanja da se omogući štrajk u vojsci i uvede institucija vojnog ombudsmana.

On je u izjavi novinarima objasnio i da je skup organizovan kako bi se precizno definisala pitanja vezana za profesionalne vojnike sa aspekta njihovih prava.

Predsednica ASNS Ranka Savić je uz napomenu da su svi svesni specifičnosti koje ima Vojska Srbije izrazila zadovljstvo što je u oružanim snagama omogućeno sindikalno organizovanje.

Savić je, kao jednu od oblasti koje treba menjati navela i to što profesionalni vojnici potpisuju ugovore na šest meseci do tri godine dodavši da ugovore treba potpisivati na duže vreme.

Na skupu su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici vojnih sindikati iz Makedonije i Crne Gore kao i predsednik Evropske organizacija vojnih sindikara Emanuel Džejkob.

U Vojsci Srbije dozvoljeno je sindikalno organizovanje i delovanje, ali pripadnici sistema odbrane nemaju pravo na štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: