Iran: Pokušaj sabotaže u reaktorima

Iranske vlasti sprečile su pokušaj sabotaže skladišta za tešku vodu, ključne komponente u nuklearnim reaktorima, objavili su iranski mediji, a prenosi AP.

Izvor: index.hr

Petak, 31.10.2014.

11:03

Default images

Asghar Zaren, zamenik šefa iranskog nuklearnog odeljenja, rekao je kako su iranski nuklearni stručnjaci sprečili pokušaj sabotaže do koga je došlo u "zadnjih nekoliko nedelja", prenosi Arman Dejli.

"Zahvaljujući budnosti i oprezu naših kolega, uspeli smo da otkrijemo i neutralizujemo pokušaj sabotaže", izjavio je Zarean, koji je ujedno i čelnik Iranske nuklearne agencije.

Prema njegovim navodima, iza napada stoji strana zemlja. Zaren nije precizirao što se tačno htelo postići sabotažom.

Teška voda nije radioaktivna, ali ključna je za rad reaktora koji generišu energiju, kao i za rad reaktora za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran ima samo jedan reaktor s teškom vodom, smešten u gradu Araku.

Teheran već dugo optužuje Zapad za pokušaje sabotaže iranskog nuklearnog programa, a međunarodna zajednica jednako dugo sumnjiči Iran za instrumentalizaciju nuklearnog programa za proizvodnju nuklearnoga oružja, podseća Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: