Po demokratske reforme u Peking

Lideri studentskih protesta u Hong Kongu planiraju da posete Peking za vreme održavanja važnog azijskog samita i da iznesu zahteve za veće demokratske reforme.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

10:10

Default images

Studentski lider Aleks Čov je sinoć na protestnom skupu izjavio da će organizatori protesta razmotriti ideju da pokušaju da razgovaraju sa kineskim zvaničnicima za vreme foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji počinje 5. novembra.

Čov je rekao da nije jasno da li će liderima protesta uopšte biti dozvoljeno da prođu graničnu kontrolu.

"Ako pređemo granicu onda se nadamo da ćemo moći da razgovaramo direktno sa vlastima. Ali ako ne budemo mogli da pređemo granicu, onda ćemo znati da je Peking poslao poruku stanovnicima Hong Konga da potpuno ignoriše njihove zahteve", kazao je Čov, preneo je AP.

Prodemokratski demonstranti okupiraju glavne ulice u tri distrikta u Hong Kongu već pet sedmica, a vlada Hong Konga nije ponudila nikakve konretne ustupke.

Čov je na protestnom skupu sinoć rekao da su zvaničnici u Hong Kongu prebacili odgovornost na Peking "pa zašto onda ne bismo uputili zahteve Pekingu direktno".

Protestima su aktivisti izrazili nezadovoljstvo zbog ograničavanja političkih reformi koje vrši vlada u Pekingu. Gnev demonstranata izazvala je odluka vlade doneta u avgustu u kineskoj prestonici, koja ne dozvoljava javnu kandidaturu kandidata za izbore u Hong Kongu 2017.

Umesto toga, njih bira komitet sastavljen od članova lojalnih Pekingu. Pri tome je Peking ranije obećao univerzalna izborna prava za birače. Zbog toga su demonstranti zahtevali transparentne demokratske izbore i ostavku honkonškog predsednika vlade Leung Čung-Jinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: