Burkina Faso:Predsednik ne odustaje

Predsednik afričke države Burkina Faso, Blez Kompaore, odbio je da se povuče sa vlasti, ali je ukinuo vanredno stanje koje je proglasio.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

10:07

Default images

Vanredno stanje proglasio je jer su izbile demonstracije protiv njegove 27-godišnje vladavine, tokom kojih je zapaljen parlament.

Kompaore (63) je juče uveo vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom.

Demonstranti su prethodno provalili u parlament i zapalili ga uoči glasanja da li će se predsedniku, posle 27 godina vlasti, dozvoliti da se kandiduje za novi mandat, javio je lokalni radio.

On se, međutim, samo par sati kasnije pojavio na televiziji i saopštio da je vanredno stanje ukinuto, rekavši da je "čuo poruku", prenosi AFP.

Kompaore je odbio da podnese ostavku, istakavši da je "dostupan" za razgovore o "prelaznom periodu nakon kojeg će vlast biti preneta na demokratski izabranog predsednika".

Ostaje nejasno ko, zapravo, upravlja zemljom nakon što je vojska ranije juče saopštila da je preuzela kontrolu, raspustila parlament i da će formirati prelaznu vladu.

Na konferenciji za štampu održanoj ranije tokom jučerašnjeg dana, vojska je saopštila da je uvela policijski čas od večeri do jutra i obećala da će uspostaviti ustavni poredak u roku od 12 meseci.

Vodeći član opozicije, Benevende Sankara, opisao je potez vojske kao "puč" i rekao da demonstranti neće prihvatiti ništa manje od hitne ostavke predsednika.

"Kompaore ponovo pokušava da nasamari narod. Dugo već govorimo da on mora da podnese ostavku. O njegovom odlasku se ne može pregovarati", rekao je Sankara.

Opozicionari navode da je ubijeno 30-ak ljudi, a 100 ranjeno kada je na desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice u znak protesta zbog planova da se Kompaoreu omogući da produži svoju dugu vladavinu.

Demonstranti su upali u parlament i druge javne ustanove uključujući sedište nacionalne televizije u prestonici Uagadugu, pustošeći kancelarije i paleći automobile uprkos jakom policijskom i vojnom prisustvu.

Na radiju je juče pročitano da je predsednik raspustio vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu.

"Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza", navedeno je u saopštenju.

SAD su pozdravile Kompaoreovu očiglednu odluku da odustane od kandidature za još jedan mandat i formira vladu nacionalnog jedinstva, dok je generalni sekretar UN Ban Ki-mun poslao specijalnog izaslanika u Burkinu Faso, a EU pozvala na okončanje nasilja.

Otkako je talas pobuna potresao Burkinu Faso 2011. godine, ovo je najgora kriza u ovoj zapadnoafričkoj državi, koja je poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu.

Tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi se izmenio ustav tako da Kompaore 2015. može ponovo da se kandiduje na izborima, dok demonstranti, pretežno mladi, smatraju da je "27 godina na vlasti dovoljno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: