Izrael: Ponovo otvorena džamija

Izrael je otvorio kompleks džamije Al Aksa za muslimane, koji je bio zatvoren zbog pokušaja ubistva jevrejskog aktiviste i ubistva osumnjičenog za taj napad.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

09:37

Default images

Ulice istočnog Jerusalima su jutros mirne, uoči muslimanske tradicionalne podnevne molitve petkom, prenela je agencija AFP.

Portparolka policije Luba Samri rekla je da je zbog bojazni od nemira ulaz u džamiju ograničen i moći će da uđu samo muškarci iznad 50 godina.

Dodatne policijske snage su rapsoređene oko kompleksa Al Aksa u srcu Starog grada, a lokalni mediji prenose da ima oko 3.000 policajaca, što je tri puta više od uobičajenog broja.

Zatvaranje Al Akse je prvi put u poslednjih nekoliko decenija, a portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa osudio je taj potez označivši ga kao izraelsku "objavu rata".

Izrael je u četvrtak ujutro zatvorio kompleks Al Akse za sve posetioce, i Jevreje i muslimane, posle incidenta kada je muškarac na motociklu pokušao da ubije jevrejskog ultranacionalistu Jehuda Glika koji se bori za pravo jevrejskih vernika da se mole u kompleksu Al Aksa u Starom gradu.

Nekoliko sati posle tog incidenta, izraelska policija je opkolila kuću osumnjičenog Palestinca i u razmeni vatre ga je ubila.

Zvanična veb strana Hamasa identifikovala je ubijenog muškarca kao Moataza Hedžazija (32), koji je proveo 11 godina u izraelskom zatvoru i iz kog je pušten 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: