PR bez komentara o aferi u Euleksu

Niko od kosovskih funkcionera nije želeo da komentariše najnovije događaje u misiji Euleks.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

15:55

Default images

Niko od zvaničnika kosovske vlade nije zainteresovan da komentariše najnovije događaje koji tresu ne samo kosovsku nego i svetsku javnost, a reč je o sumnji na korupciju i nameštanje sudskih procesa u Euleksu.

Čak ni pojedini visoki zvaničnici koji su i sami deo priče o prisluškivanju pojedinih lica tokom istrage Euleksa za sada su bez komentara, što prištinski mediji ocenjuju kao loš znak za reputaciju kosovske vlade i pravosudnih institucija.

S druge strane, u civilnom sektoru ovim se pitanjem već danima bave analitičari, pa tako direktor Centra za Balkanske Studije i stalni komentator dnevnika Zeri Fadil Lepaja za Tanjug kaže da nijedna organizacija, niti zvaničnik, bez obzira odakle dolaze i kakva im je misija ne treba da imaju imunitet za dela kao što su korupcija i organizovani kriminal, a to, dodaje, važi i za pripadnike Euleksa.

"Bez obzira koji su razlozi ili ciljevi javnih izjava da su zvaničnici, tj, sudije Euleks korumptirani, to treba ispitati i javnost treba da bude sigurna da tu nema ljudi koji bi za debele pare presudili u korist bilo koje strane.

"Da li je trenutak? Pa mislim da je za takve stvari, za raskrinkavanje korupcije uvek vreme i da ne treba politički kalkulisati kad je to u pitanju", kaže Lepaja.

Niko ne treba da se krije iza raznih slogana i formulacija o bezbednosti te da time neutrališe gonjenje po tim pitanjima, jer korumpirana vlast, ili institucija je zapravo nepostojeća, ili još gore, nije u službi pravde, zakona i građana, smatra Lepaja.

Naravno, dodaje, veoma je važno da nova vlada što pre preuzme svoje odgovornosti, ali nikako kao kompromis sa nečasnim i nelegalnim aktivnostima, te njihovim legitimisanjem.

"Sve to znači da su to dva procesa koja ne treba gledati zajedno, i da treba insistirati da svako radi svoj ustavom i zakonom predviđen posao, ili pak svoje nadležnosti shodno međunarodnim sporazumima", zaključuje.

Politicki analitičar Fatmir Šeholi uveren je da je nakon događaja o kojima piše Koha ditore reputacija Euleksa u očima kosovskih građana duboko urušena.

Građani Kosova su imali poverenje u Euleks, kaže, mnogi čak više nego u lokalno kosoovsko pravosuđe, ali su poslednji događaji u velikoj meri poremetili njihovu spremnost i poverenje u saradnju sa Misijom EU.

"Smatram da EU mora da razmotri dalju aktivnost svoje misije na Kosovu, jer ovde se ne radi o nekim nižim službenicima nego o najvišim zvaničnima", rekao je Šeholi za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: