Lunaček:Nezavisna istraga o Euleksu

Potpredsednica EP Ulrike Lunaček je zatražila da jedno spoljno i nezavisno telo potpuno istraži navode Euleksove tužiteljke Marije Bami o podmićivanju.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

12:12

Default images

Osim istraga navoda o podmićivanju Euleksovih sudija i tužilaca na Kosovu, treba razhasniti i objaviti razloge zašto je Marija Bami suspendovana sa dužnosti.

"Tvrdnje tužiteljke Marije Bami bacaju mračnu senku na ugled Euleksa", naglasila je Lunaček, poslanica zelenih u EP, i upozorila da je Euleks najveća i najznačajnija misija Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, pa je zato "celokupna spoljna i bezbednosna politika Unije dovedena u pitanje".

Lunaček je podsetila da je i Revizorski sud EU utvrdio propuste u delovanju Euleksa i napomenula da je i ona u više navrata pokretala pitanje neefikasnosti Euleksa u rešavanju posebno korupcije u visokoj ravni i organizovanog kriminala na Kosovu.

Potpredsednica EP je već pokrenula postupak da visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Gabrijela Mogerini i šef Euleksa o tome podnesu izveštaj Evropskom parlamentu.

"Mogerini mora baciti svetlo na glasine da li je tačno da je bivši šef Euleksa Borhart znao za takve istrage zbog toga se povukao s dužnosti iko mu je bivša visoka predstavnica Ešton produžila mandate", saopštila je Ulrike Lunaček.

"Ja sam već zatražila da se Spoljnopolitički odbor EP što je pre moguće pozabavi ovim pitanjem, a da taj Odbor zajedno s Odborom za budžet i Pododborom za bezbednost i odbranu hitno stvore nadzorni tim koji će tesno pratiti ovo pitanje uz mogućnost da dobije i bitnna Euleksova poverljiva dokumenta koja nisu data na uvid pravosuđu", rekla je ona.

Ulrike Lunaček je podvukla da "veliko nezadovoljstvo izazivaju i optužbe Udruženja novinara Kosova o navodnim pritiscima zvaničnika Euleksa na novinare lista Koha ditore da obustave objavljivanje izveštaja o tom skandalu, što je potpuno neopravdano i neprihvatljivo".

Ako se to dokaže, za takve pritiske odgovorni zvaničnici Euleksa moraju biti smenjeni s dužnosti, zaključila je potpredsednica EP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: