Hasani: Dao sam Floriju 270.000€

Florim Hasani, brat Besnika Hasanija koji je osuđen na 33 godine zatvora zbog trostrukog ubistva rekao je da je sudiji Frančesku Floriju dao 270.000 evra.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

12:00

Default images

Florim Hasani izjavio je za javni servis RTK da je posredno dao novac bivšem Euleksovom sudiji Frančesku Floriju za oslobađanje svog brata. Međutim, on nije oslobođen, jer ih je, kako je rekao, izdao Nusret Cena, takođe, optuženi za ubistva u tom slučaju.

'Moj brat je osuđen samo zato što nas je izdao Nusret Cena, kome sam ja verovao i dao mu pare koje sam sakupio da preda sudiji Floriju kako bi moj brat bio oslobođen'', rekao je Hasani za RTK.

On je dodao da je sudija Frančesko Flori uzeo pare, a da je oslobođen Nusret Cena, dok je njegov brat osuđen.

Objašnjavajći kako je predat novac, Florim Hasani je u emisiji RTK "Život na Kosovu" rekao da je bio u Albaniji sa bratovim advokatom Mahmutom Haljimijem koji se u Draču u Albaniji sastao sa sudijom Frančeskom Florijem.

Florim Hasani je naveo i da je video sudiju Frančeska Florija kada je čekao advokata Haljimija u Draču, i to tamo ''gde su oni terminali brodova''.

''Susret je trajao četri sata, a ja sam se potom vratio sa advokatom Haljimijem na Kosovo", rekao je Florim Hasani, brat osuđenog Besnika.

Frančesko Flori je, kako su preneli elektronski mediji u Prištini, ove optužbe nazvao izmišljotinama.

''Onaj ko izjavljuje da me video u Albaniji je 'budala i lažov", rekao je Flori, a preneli mediji.

Tužiteljka Euleksa Marija Bamije, koja je suspendovana pošto je u prištinskoj štampi iznela tvrdnje o korupciji u toj evropskoj misiji, ponovila je svoje sumnje gostujući u emisiji "Rubikon" na TV Kohavižn. Ona je sinoć rekla da postoje nepobitni dokazi za sumnju da su bivši sudija, a potom predsednik skupštine sudija Kosova, Frančesko Flori i bivša glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna umešani u korupciju i nameštanje sudskih procesa u najmanje tri slučaja.

Bamije je tokom emisije, Florija, koji se putem Skajpa uključio iz Udina, pitala o onome što sumnja, a Flori je rekao da je bio naivan što je prihvatio da se vidi sa izvesnim Ejupom Kamberijem.

Povodom optužbi da je dobio 300 hiljada evra da namesti sudski proces u slučaju "eksplozije kod lokala Sekiraca", Flori je rekao da nikada nije imao na žiro računu 300 hiljada evra i da se to može potvrditi i da je on spreman da se suoči sa istražnim procesom.

Bamije je podsetila da ga je Kamberi u dva navrata pitao za slučaj Fatmira Limaja i za slučaj Ilira Tolaja, a Flori je to potvrdio, ali je rekao da on nije učestvovao u tim sudskim procesima i da nije mogao na njih da utiče.

"Ja sam Kamberija, kada mi je pomenuo Ilira Tolaja i rekao da hoće da da 50 hiljada evra kaucije da bi se branio sa slobode, zamolio da napusti kancelariju i za to imam svedoka", rekao je Flori.

Bamije je dodala da Jaroslava Novotna, uz sugestije Frančeska Florija i opstrukciju glavnog tužioca Euleksa Džonatana Ratela, nije dozvolila unutrašnju istragu koju je ona inicirala, ali je primetila da je mogla da bude suspednovana zbog lošeg parkiranja.

Bamije je u emisiji čitala i transkripte prisluškivanja telefona Ilira Tolaja sa Imerom Ajetijem i još nekim licima koji ukazuju, kako tvrdi, na umešanost u korupciju ili indirektni uticaj Florija u tom slučaju.

Bamije je odbacila kao neistinite navode šefa Euleksa na konferenciji za novinare da je suspendovana, ali da je Euleks ne goni. Ona je navela da je motiv za javni nastup njena reputacija, kao i da bi ukazala da u Euleksu ima visokih zvaničnika koji su osumnjičeni za korupciju.

"Kako je moguće da građani Kosova veruju u misiju, koja je na Kosovu, da brani pravdu, a da unutar nje ima najvise zvaničnike koji su pozvani da dele pravdu i da gone one koji krše zakone, a upravo oni čine ono što se kosi sa zakonom", zaključila je Bamije najavljujući da će ona obelodaniti sve radi istine i pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: