Grčka crkva: Bez opela za kremirane

Grčka pravoslavna crkva saopštila da je naredila sveštenicima da kremiranima ne drže opelo, i da ne omogućavaju njihove crkvene sahrane.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

23:08

Default images

"Kremiranje tela nije u skladu s tradicijom i delovanjem Crkve iz antropoloških i teoloških razloga", ocenio je Sveti sinod Crkve koja u Grčkoj nije razdvojena od države.

Crkva je kao "nihlistički" ocenila zakon koji dopušta kremaciju jer vodi "ukidanju religije" i "nepoštovanju ljudskog tela", a gradjane koji su prihvatili kremaciju, upozorila da su "sami sebe isključili iz Crkve, te nemaju ni pravo na crkvenu sahranu".

Iako u Grčkoj zakon kremaciju dopušta, krematorijuma još nema, te se kremacije obavljaju najčešće u susednoj Bugarskoj.

Do sada nijedna vlada nije uspela da izgradi krematorijum zbog lokalnih reakcija, protivljenka Crkve i birokratskih začkoljica.

Gradonačelnici Atine i Soluna, Jorgos Kaminis i Janis Butaris, odavno insistiraju na potrebi izgradnje krematorijuma, pozivajući vladu da poštuje fundamentalna prava gradjana.

Atina i Solun, u kojima živi više od pet od ukupno deset miliona stanovnika Grčke, već odavno nemaju prostora na grobljima.

Zato se iz grobalja u ta dva grada nekoliko godina posle sahrane kovčezi vade, ostaci tela prepakuju u manje kutije koje se potom sahranjuju u grupnim gorbnicama na istom groblju, ili na groblju u nekom drugom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: