Raketni bacač SFRJ za napad u MKD?

Dva projektila koja su završila u fasadi zgrade Vlade Makedonije su verovatno ispaljena iz ručnog raketnog bacača,pišu mediji pozivajući se na ekspertske izvore

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

12:30

Default images

Pozivajući se na izjave profesionalnih vojnika "Utrinski dnevnik" je objavio da su napadači najverovatnije bili vešti u rukovanju sa ovakvim tipom naoružanja, jer njime ne može svako da rukuje.

Prema njihovim rečima, za napad je najverovatnije bila upotrebljena protivpešadijska rasprskavajuća raketa.

Eksperti su za makedonski "Dnevnik" ocenili da je u napadu najverovatnije upotrebljen ručni raketni bacač tipa RBG-6 koji je korišćen u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a čija se moderna verzija koristi u ratovima na Bliskom Istoku.

"Oružje koje je u utorak upotrebljeno za napad na zgradu Vlade najverovatnije je bilo istog tipa kao i oružje koje je korišćeno u napadu 2007. godine", piše "Dnevnik".

MUP je završio veštačenje kalibra i pravca projektila koji su završili u fasadi zgrade Vlade, ali više detalja neće biti objavljeno, jer se istraga nastavlja. Rezultati su predati tužilaštvu.

Incident se dogodio u utorak oko 22 h kada su na zgradu Vlade Makedonije ispaljena dva projektila. Začule su se dve detonacije, a projektili su pronađeni u blizini zgrade makedonske vlade.

Sličan napad je izveden 2007 godine, ali do danas nije rasvetljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: