Lajčak: Proširenje je prioritet EU

Proširenje ostaje jedan od prioriteta EU, rekao je danas slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

21:23

Default images

"Naši partneri su potvrdili svoju odlučnost da nastave u ovom procesu koji je nepovratan i nema alternativu. Samo evropska perspektiva ima smisla za zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Bratislavi, nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica Višegradske grupe

On je takodje istakao da će Višegradska grupa, koju čine Poljska, Slovačka, Češka i Madjarska, dati sve od sebe da pomogne balkanskim zemljama da se što skorije pridruže EU.

Zemlje Višegradske grupe zbog vlastite prošlosti imaju, kako je naveo, visok nivo razumevanja prema ovim kandidatima, prenela je slovačka agencija TASR.

"Slovačka i Višegradska četvorka znaju kako je s obe strane te ograde. Mi smo verovatno najvatreniji zagovornici proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana a da se pri tom ne zalažemo za bilo kakvo smanjenje kriterijuma", rekao je Lajčak.

Ministri Višegradske grupe su pozdravili osnivanje Fonda za Zapadni Balkan sa sedištem u Tirani i saopštili da je ova grupa spremna da sa više od 80.000 evra doprinese formiranju tog fonda.

Lajčak je ukazao da su ove zemlje već obezbedile 700.000 evra za zemlje Zapadnog Balkana u vidu bespovratnih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: