Kurc: Z. Balkan visoko na agendi EU

Zapadni Balkan mora ostati visoko na agendi Austrije i Evropske unije (EU), istakao je danas šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc u Bratislavi.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

19:15

Default images

Sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe, kojoj su prisustvovali Kurc i buduća šefica evrospke diplomatije Federika Mogerini, učestvovati su ministri zemalja zapadnog Balkana.

"Sastanak je bio pozitivan jer je dobro da se tema zapadni Balkan ponovo aktuelizuje u prisustvu Mogerinijeve“, kazao je Kurc agenciji APA na kraju konferencije.

On je konstatovao da sve zemlje regiona imaju još veoma intenzivan reformski put pred sobom. "Što brže budu sprovedene reforme to će biti bolje po zemlje, ali i to će brže postojati pristupna perspektiva“, naglasio je Kurc.

Evropska perspektiva je za zemlje zapadnog Balkana jedina korisna, podvukao je i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

"Potvrdili smo da proširenje ostaje jedan od prioriteta EU“, naglasio je on na konferenciji za štampu dodajući da su zemlje Višegradske grupe i ostali učesnici podvukli svoju odlučnost da se nastavi proces širenja Unije, koji je neizbežan i bez alternative.

Na konstataciju da je novi predsednik Evropske komisije Zzan-Klod Junker u svom programu naveo da neće biti širenja EU u narednih pet godina, Lajčak je konstatovao da širenje ima sopstveni tempo i logiku.

Prema njegovim rečima, možda nije realno da jedna od zemalja zapadnog Balkana narednih godina ispuni sve kriterijume. "Medjutim mi se protivimo načinu na koji je ova izjava izneta“, podvukao je Lajčak.

On je istakao da EU treba da prenese svoju odlučnost za nastavak širenja, dodajući da je neizbežno da se gradjanima regiona realno prenese evropska perspektiva.

"Smatram da izjave Junkera ne treba shvatiti kao političke poruke, već pre svega kao opis činjenica“, ocenio je i Kurc.

On je kazao da je očigledno činjenica da nijedna zemlja zapadnog Balkana u naredne pet godine neće moći da pristupi Uniji, ali treba intenztivno koristiti taj period kako bi posle njega moglo doći do brzog pristupanja.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki ukazao je da Junkerova izjava nije demotivišuća za zapadni Balkan.

On je objasnio da Makedonija već šest godina pokušava da ispuni kriterijume za pristupanje, i da to čini zbog sebe, a ne EU.

Šefovi diplomatija Višegradske grupe sa svojim kolegama sa Balkana dogovorili uspostavljanje zajedničkog Fonda za zapadni Balkan sa sedištem u Tirani, koji bi delovao po uzoru na Višegrad fond.

Višegradska grupa će u uspostavljanju tog fonda uneti svoja iskustva i sa ekspertima pomoći, ali i konkretnom finansijskom pomoći u visini od 80.000 evra dati svoj doprinos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: