Penzioneri spremili "Etno trpezu"

Na tradicionlanoj manifestaciji "Etno trpeza" u Jagodini, umećem u spremanju starih srpskih jela predstavilo 18 domova i ustanova za smeštaj starih lica.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

19:48

Default images

Jela su spremali korisnici Ustanova za smeštaj starih lica iz Beograda, Kragujevca, Niša, Kruševca, Maturuške Banje, Jagodine, Mladenovca, Mola, Despotovca, Smedereva, Doljevca, Mladenovca...

Svako od njih je spremio, doneo i izložio jela koja su spremali po starim receptima, možda svojih baka, rekli su Tanjugu na manifestaciji zaposleni u Gerontološkom centru.

Uz jela su bili pridodati i neki stari elementi koji su krasili trpeze - bilo da su bile obične ili slavske, Božićne ili Vaskršnje, tako su prestavnici iz Mola uz svoj sto imali i "ludaje".

Svaka trpeza pokazuje ono što je vezano za mesto i kraj odakle dolazi, tako da se ljudi, iz različitih krajeva Srbije mogu upoznati sa jelima i običajima drugih delova zemlje.

Pozdravljajući učesnike, direktor jagodinskog centra Slavica Dejković je podsetila da je ova ustanova osnovana pre 52 godine, ima 270 korisnika iz 16 okruga, o kojima brine 118 zaposlenih raznih stručnih profila.

"U protekle tri godine, za poboljšanje uslova smeštaja i boravka, investirano je više od milion evra uglavnom za poboljšanje standarda korisnika", rekla je Dejković.

U svečanom delu manifestacije učestovala su deca Predškolske ustanove "Pionir" i polaznici Škole za negovanje tradicionalnih pesama i igara pri Sabornom hramu "Sv. apostola Petra i Pavla" u Jagodini i pevačka grupa "Trifunović" iz Jagodine.

Kao specijalni gosti su bili učenici pekarske struke Škole sa domom za učenike oštećenog sluha i govora "11 maj" iz Jagodine koji su bili i učesnici "etno trpeze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: