Uvesti informatičko obrazovanje

Informatičko obrazovanje trebalo bi da postane deo obaveznog obrazovanja u osnovnih i srednjim školama u Srbiji, rečeno je na stručnom skupu u PKB.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

16:42

Default images

Na skupu "Standardi informatičkog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama" najavljeno je da će sledeće nedelje predstavnici ministarstava prosvete i državne uprave razgovarati o akcionom planu za izradu standarda i njihovu primenu.

"Cilj je da ubrzamo procedure i postupak uvođenja obaveznog informatičkog obrazovanja u srpsko školstvo", kazala je državni sekretar Ministarstva prosvete Snežana Marković, a prenosi PKB u saopštenju.

Marković je rekla da će uskoro početi izrada standarda za osnovne škole, a da su standardi za srednje već urađeni, i podsetila da je u 60 škola u Srbiji ove godine počela obuka nastavnika za primenu postojećih standarda.

Da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole najvažniji zadatak u okviru razvoja digitalne ekonomije i informatičkog društva, smatra Nebojša Vasiljević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je ocenio da ljudski resursi postaju sve značajniji faktor na globalnom nivou.

"Sada se u svetu događa novi talas uključivanja najmlađih u informacione tehnologije", rekao je Vasiljević i dodao da računarstvo ubuduće moramo da tretiramo kao nauku koja se uči od malih nogu.

On je naveo da od ove godine u Velikoj Britaniji deca počinju da uče veštine programiranja već od pet godina, dok Srbija zaostaje i za zemljama u regionu jer je informatika već postala obavezan predmet u školstvu Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Rumunije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: