Ministar zove advokate na razgovore

Ministar pravde Nikola Selaković pozvao je advokate da nastave razgovore u vezi s problemima koje su izneli kao relevantne u prethodnom periodu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.10.2014.

16:36

Default images

Selaković je uputio dopis svim advokatskim komorama u Srbiji u kojem ih u ime Vlade i Ministarstva poziva da nastave razgovore.

"Verujemo da samo zajedničkim dijalogom i daljim pregovorima možemo doći do svima prihvatljivih rešenja za sva otvorena pitanja", naveo je ministar Selaković u dopisu.

On je apelovao na rukovodstvo advokatskih komora i sve advokate u državi da prekinu sa obustavom rada i nastave dalje pregovore sa Ministarstvom pravde, jer "samo putem konstruktivnog dijaloga može biti pronađen kompromis u vezi sa svim zahtevima advokature u Srbiji".

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra.

Oni zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima, kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i smenu ministra Nikole Selakovića.

AKS: Advokatura nije protiv beležništva

Advokatska komora Srbije (AKS) ponovila je danas da advokatura nije protiv uvodjenja javnog beležništva i da su protesti nastupili jer se Zakonom o javnom beležništvu i pratećim propisima "praktično poništio Zakon o obligacionim odnisima".

Kako je saopšteno iz AKS, Zakonom o javnom beležništvu i pratećim propisima ukinute su privatne isprave kao oblik zaključivanja privatnih poslova, odnosno različitih ugovora, čime se praktično poništava Zakon o obligacionim odnosima.

Advokatura zahteva da se svi ugovori koje su gradjani zaključivali i overavali u sudu do 1. septembra ove godine i dalje overavaju na isti način - isključivo i samo overom potpisa kod javnog beležnika što, kako se ističe, ne postoji u Zakonu o javnom beležništvu.

"Ukoliko gradjani žele da privatnu ispravu, odnosno ugovor, pretvore u javnu potrebna je specijalna vrsta overe, solemnizacija, koja podrazumeva dodavanje posebnog dokumenta koji potvrdjuje sadržinu ugovora i potpise. U odnosu na ugovore koji su do sada zaključivani pred sudijom, smatramo da sud sam treba da oceni da li će te poslove poveriti javnim beležnicima", ističe se u saopštenju.

Srpski advokati dodaju i da se forma i oblik, odnosno način overe, utvrdjuje posebnim zakonima (Porodični zakon, Zakon o nasledjivanju, Zakon o obligacionim odnosima...), a ne Zakonom o javnom beležništvu.

"Sve navedeno, uključujući ukidanje monopola, nije sadržano u predlogu Vlade Srbije za izmene propisa koji se odnose na javno beležništvo i koji je dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje pa su predložene izmene deklaratorne, a ne suštinske i usmerene ka dovodjenju javnosti u zabludu", ističu advokati.

Oni su ukazali na činjenicu da je jedna od izmena predlog da 30 odsto svoje nagrade beležnici uplaćuju na poseban račun budžeta "čime je očigledno da postoje posebni interesi izmedju javnih beležnika i odredjenih interesnih grupa".

"Protest advokata doprineo je rušenju ovog koncepta i bar deo sredstava vratio u budžet Republike Srbije", zaključila AKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: