Zabrinuti za prava pritvorenika

Advokatska krivična unija Srbije uputila je advokatskim komorama Srbije i Beograda apel da razmotre predložene izmene zakona o javnim beležnicima.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

09:27

Default images

Ona je izrazila zabrinutost za prava svojih klijenata koji su u pritvoru. "Ukoliko Skupština Srbije prihvati predlog Vlade za izmene Zakona o javnom beležništvu, Advokatska krivična unija će predložiti advokatskim komorama Srbije i Beograda i mere koje se tiču rada advokata", rekao je danas Tanjugu predsednik te unije advokat Borivoje Borović.

Poštujući odluku Advokatske komore Srbije o obustavi rada, AKUS je ukazao da ona mora blagovremeno da se bavi pitanjem izmena zakona koji se tiču položaja advokature, kao i ljudskih prava i sloboda klijenata koji su pritvoru, napomenuo je Borović.

On je precizirao da je AKUS na današnjem sastanku razmatrao ugroženost prava i sloboda pritvorenih lica zbog obustave rada koja traje više od mesec i po dana, kao i da je analizirao predlog Vlade Srbije za izmene Zakona o javnim beležnicima i porezima.

Udruženje je danas održalo prvi sastanak, a naredni je zakazan za 4. novembar u prostorijama AKS.

Advokati u celoj Srbji po preporuci AKS tokom obustave rada ne idu na suđenja, kao ni na saslušanja u policiji i tužilaštvu.

Samim tim u predmetima gde je prisustvo advokata po zakonu obavezno nije moguće održavanje ni saslušanja ni suđenja, pa se u mnogim predmetima pritvori produžavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: