Pohvala Francuske za napredak ka EU

Predsednica Odbora za spoljne poslove Nacionalne skupštine Francuske Elizabet Gigu pohvalila je danas napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

17:30

Default images

Gigu, koja je u Skupštini Srbije razgovarala sa predsednicom Odbora za spoljne poslove Aleksandrom Đurović o napretku Srbije u procesu evrointegracija, istakla je da je uloga Skupštine ne samo donošenje reformskih zakona, već i kontrola njihove primene, ali i održavanje stalnog dijaloga sa gradjanima i civilnim društvom.

Djurović je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, zahvalila Francuskoj na snažnoj podršci koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija, poručivši da u Narodnoj skupštini postoji konsenzus po pitanju evropskih integracija.

Ona je podsetila da je u decembru 2013. doneta Rezolucija o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, čime su Narodna skupština i relevantni odbori uključeni u proces pregovora za članstvo.

U kontekstu evropskih integracija DJurović je istakla i značaj regionalne saradnje država zapadnog Balkana i navela da Srbija aktivno učestvuje u svim regionalnim inicijativama.

Sagovornice su razmenile mišljenje i iskustvo i po pitanju zastupljenosti žena u dva parlamenta i značaju funkcija koje obavljaju.

Sastanku su prisustvovale i zamenica predsednice Odbora Dijana Vukomanović i članica Odbora Aleksandra Tomić, kao i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

Jačanje ekonomskih veza Srbije i Francuske

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas predsednicom Odbora za spoljne poslove parlamenta Francuske Elizabet Gigu o daljem procesu evropskih integracija Srbije i unapredjenju bilateralnih odnosa dve države.

Na sastanku je ocenjeno da su ekonomski odnosi značajni koliko i politički i da dve države moraju da rade na unapredjenju i proširenju ekonomske saradnje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Joksimović i Gigu su se, kako se navodi, takodje složile da će efikasno ekonomsko upravljanje u narednom periodu imati posebnu važnost u daljem procesu evropskih integracija u zemljama regiona.

U tom kontekstu, Joksimović je istakla važnost regionalne saradnje rekavši da je Srbija prva zemlja u regionu koja je osnovala Nacionalni investicioni odbor za infrastrukturne projekte kroz koji će se planirati projekti od regionalnog značaja i koji može poslužiti kao dobar model za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: