Ugovor kod advokata, pa opet notaru

Građani će moći ugovor o nepokretnosti da sastave kod advokata, a zatim da ga odnesu kod notara da ga zavede, odlučila je Vlada Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.10.2014.

12:25

Default images

Ministar pravde Nikola Selaković kazao je danas da je Vlada Srbije usvojila predlog izmena zakona o javnom beležništvu i da će se sada notarima ukinuti ekskluzivitet u sastavljanju ugovora o prometu nepokretnosti, a da to neće povećati troškove građana.

Selaković je kazao da će sada građani moći da ugovor sastave kod advokata ili nekog pravnika, a zatim odnesu kod notara da taj ugovor zavede, solemnizuje.

"Plaćaće se na dva mesta, ali se neće plaćati nikako više nego da odete samo kod notara. Ostavljeno je na izbor građanima da li će ići kod advokata, pa kod notara, ili samo kod notara, u svakom slučaju to neće biti skuplje", kazao je ministar.

Selaković je kazao da je on ove izmene zakona predložio advokatima na sastancima, ali da su oni to odbili. Ministar je kazao da je time ispunjen još jedan zahtev advokata koji štrajkuju, odnosno rešen je problem poreza i ekskluziviteta notara, što dokazuje da je štrajk advokata ispolitizovan.

Selaković je kazao da je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević uključen u odbranu grupe koja je uhapšena zajedno s vlasnikom Delta holdinga Miroslavom Miškovićem, a da je Advokatska komora Vojvodine tražila njegovu smenu (Selakovićevu) 19 dana pre nego što je organizovan štrajk advokata.

Selaković je kazao da je predloženo i da javni beležnici plaćaju porez državi, koji iznosi 30 odsto nagrade notara za obavljeni pravni posao.

Ministar je danas prisustvovao sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine, koji je usvojio kvartalni izveštaj Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog veća tužilaca, Ministarstva pravde, Pravosudne akademije i Komore izvršitelja i Agencije za borbu protiv korupcije.

Zbog štrajka svoj kvartalni izveštaj nije podnela Advokatska komora Srbije, a to nisu učinile ni Javnobeležnička komora i Pravni fakultet.

U izveštaju Republičkog javnog tužilaštva navodi se da je od početka korišćenja novog Krivičnog zakonika i uvođenja institucije Sporazuma o priznavanju krivice taj sporazum potpisalo 2.037 osoba i da su time rasterećeni sudovi, ali da od početka štrajka advokata ti sporazumi ne mogu da se zaključe, jer zakon propisuje njihovo prisustvo.

Predstavnik Visokog saveta sudstva Miroljub Tomić naveo je da je još ostalo da VSS predloži kandidate za tri suda koji nemaju predsednike, a to su Viši sud u Vranju, Viši sud u Prokuplju i Osnovni sud u Prokuplju.

Predstavnik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kazao je da su tom sudu potrebni stručnjaci u poznavanju evropskog prava i da bi bilo poželjno da zaposle takve osobe.

Pravosudna akademija navela je da je konkurs za upis novih polaznika kasnio i da je raspisan 8. oktobra, a da će novih 20 polaznika biti upisano 1. decembra.

Javni beležnici će 30 odsto zarade davati sudovima

Ministar pravde izjavio je da će 30 odsto neoporezovanog dela nagrade koju javni beležnici naplaćuju za svoje usluge ići u budžet Srbije.

"Po odredbama zakona iz 2011. javni beležnik faktički nije imao nikakav namet prema državi, a država mu je dala javno ovlašćenje. Zahvaljujući tom javnom ovlašćenju on ostvaruje svoje prihode i obavlja svoju delatnost", naveo je ministar pravde objašnjavajući predložene izmene Zakona o javnim beležnicima.

Prema njegovim rečima, ono što je predlagača zakonskih izmena opredelilo za to rešenje jeste delokrug poslova koje notar obavlja i koje mu je država poverila na određeni način, kao i uporednopravna rešenja tog pitanja u drugim državama.

Javni beležnik je, prema tom predloženom zakonskom rešenju, dužan da 30 odsto od naplaćene nagrade za svoje usluge bez PDV-a, plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od naplate.

Taj iznos se raspodeljuje za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, u skladu sa zakonom, navodi se u predloženim izmenama u koje je Tanjug imao uvid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: