Ivanov: Imamo zajedničku viziju

Predsednik Nikolić dočekao je danas makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, s kojim se saglasio da treba intenzivirati odnose dve zemlje u svim sferama.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

09:59

Default images

Predsednici dve države su se saglasili da između dve zemlje treba intenzivirati odnose u svim sferama od zajedničkog interesa, a pre svega na polju infrastrukture i ekonomije.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je saradnja dve zemlje dobra i da se prijateljski odnosi razvijaju u duhu dobrosusedskih odnosa i uz dobar politički dijalog na najvišem nivou.

"Srbija je zahvalna Makedoniji na ukazanoj pomoći tokom poplava u maju i septembru", rekao je predsednik poručivši da je Makedonija u prvi mah donirala 370.000 evra, a zatim i 175.000 evra u gotovom novcu.

Na donatrorskoj konferenciji, dodao je Nikolić, od Makedonije je Srbuji stiglo još dodatniih 100.000 evra.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i Makedonije, Nikolić je rekao da su konstatovali da je formiranje zajedničke komisije za primenu sporazuma o saradnji u kontekstu pristupanja EU, a sa ciljem razmene iskustava, veoma značajna za proces integracije.

"Saglasni smo da se što pre oformi zajednička radna grupa za pripremu operativnog programa teritorijalne saradnje Srbije i Makedonije kako bi se lakše pristupilo IPA fondovima kroz projekte u okviru prekogranične saradnje", poručio je Nikolić.

On se osvrnuo i na to što se u ovoj godini obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i rekao da smatra da je to dobra prilika i povod da se obnove spomenici "naših hrabrih sugrađana, zahvaljujući čijoj žrtvi i hrabrosti mi danas živimo u miru i slobodi".

"Zamolio sam predsednika Ivanova da se što pre usvoji sporazum o zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja civila", poručio je Nikolić.

Predsednik Ivanov je konstatovao da dve zemlje imaju odlične odnose na najvišem nivou i izrazio nadu da će uskoro biti organizovana zajednička sednica vlada dve zemlje.
Foto: Tanjug
On je rekao da će sednica biti organizovana kako bi se podstakli još bolji odnosi, kao i rešavanje još nerešenih pitanja.

"Imamo dugu tradiciju i zajedničku viziju", konstatovao je Ivanov i dodao da Srbija i Makedonija imaju iste težnje ka EU.

Prema njegovim rečima, dve zemlje treba da "dinamiziraju odnose u svim sferama od zajedničkog interesa".

On je rekao i da je pitanje infrastruktuire bilo dominantno pitanje u njegovim razgovorima sa predsednikom Nikolićem i poručio da Srbija i Makedonija treba da poboljšaju ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, koja je kako je ocenio već dobra.

"Srbija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije sa kojom ostvaruje trgovinsku razmenu u vrednosti od 800 miliona dolara", rekao je Ivanov i istakao da je cilj da ta ražmena dostigne milijardu dolara.

Potrebno je, takođe, razviti energetske kapacitete i obezbediti energetsku stabilnost regiona, zaključio je on.

"Po nekim pitanjima se razilazimo u stavovima, ali to ne blokira dobre odnose u drugim oblastima", napomenuo je Ivanov, istakavši da Srbija i Makedonija u tom smislu predstavljaju dobar primer u regionu.

"O svemu se može razgovarati ako postoji zajednički interes", naglasio je on.

U kontekstu evropske perspektive regiona, makedonski predsednik je ocenio da su "evropske integracije najbolji način da iza sebe ostavimo naše balkanske animozitete i da, umesto toga, investiramo u mlade i budućnost".

Predsednik Makedonije je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ivanov je u spomen-knjigu napisao: Neka je večna slava svim znanim i neznanim herojima koji su dali svoje živote za svoju državu, Republiku Srbiju da žive u slobodi i miru.

Makedonski predsednik je venac položio uz vojne počasti reprzentativnog orkestra garde Vojske Srbije.

Uz ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića u pratnji makedonskog predsednika bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: