Kome smetaju izbori na istoku UKR?

Ministri inostranih poslova četiri centralnoevropske države i Velike Britanije osudili planove proruskih snaga na istoku Ukrajine da održe lokalne izbore.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

22:43

Default images

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka u Bratislavi, šefovi diplomatija Slovačke, Češke, Mađarske, Poljske i Britanije su izbori zakazani za nedelju 2. novembra okarakterisani kao "ilegalni" i dodaje se da se time krši mirovni sporazum sklopljen prošlog meseca u Minsku, prenela je agencija AFP.

Ministri spoljnih poslova četiri centralnoevropske države i njihov britanski kolega Filip Hamond su takođe pozvali Rusiju da ne prizna rezultate tih izbora, iako je zvanična Moskva već saopštila da će ih priznati.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je u utorak izjavio da Rusija planira da prizna rezultate izbora koje će 2. novembra organizovati proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

"Očekujemo da će izbori biti održani kako je i planirano, a mi ćemo naravno priznati rezultate", rekao je Lavrov u intervjuu ruskom dnevnom listu "Izvestija".
EU i Ujedinjene nacije su, s druge strane, upozorile da bi izbori na istoku Ukrajine mogli da ometaju mirovni proces u toj zemlji.

"Oštro osuđujemo izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da će Rusija priznati rezultate izbora", saopštio je zvanični Brisel, navodeći da će to ugroziti mirovni sporazum potpisan u septembru u Minsku i napore za pronalaženje političkog rešenja konflikta na istoku Ukrajine.

U skladu sa mirovnim sporazumom postignutim prošlog meseca u Minsku između predstavnika Rusije, Ukrajine i proruskih snaga na istoku Ukrajine, dopušteno je održavanje "lokalnih izbora" u Donjeckoj i Luganskoj oblasti radi formiranja "privremenih organa samoupravljanja", što je u skladu s novim zakonom o "specijalnom statusu" za te oblasti. Proruske snage, međutim, insistiraju na potpunoj nezavisnosti od Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: