"Palestince gledamo kao teroriste"

Razloge eskalacije nasilja izraelske vojske prema palestinskom narodu objasnio bivši pripadnik vojske Izraela, Nadav Bigelman.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

14:01

Default images

On je istakao da izraelske oružane snage ne smatraju Palestince ljudskim bićima, već individuama koje su potencijalni teroristi.

“Posle dužeg vremena indoktrinacije jednostavno prestanete da gledate na ljude kao ljude, na decu kao decu, gledate ih kao Palestince, narod koji sa sobom nosi terorizam“, rekao je Bigelman.

On se oglasio nakon objavljivanja snimka na kojem se vidi kako izraelski vojnici hapse palestinskog dečaka sa smetnjama u razvoju.

“To me ne iznenađuje... Tokom službe, od 2007. do 2010. godine, radio sam slične stvari. Bez obzira na to da li ima osam, 25 ili 60 godina, Palestinac je Palestinac, a u naređenja u takvim slučajevima su striktna“, istakao je Bigelman.

Ipak, on je naveo da ovakvo njegovo izlaganje nema za cilj diskreditaciju izraelske vojske.

“Nije vojska problem, problem je što se ta vojska šalje u kotrolu više od četiri miliona ljudi koji su žive u militarističkom režimu. To radimo već 50 godina. Ne možete da ih kontrolišete bez sile, ne možete da im uzmete slobodu bez njihovog otpora i zbog toga imamo ovakve slike proteklih nedelja“, zaključio je Bigelman.

U poslednjih nekoliko nedelja u sukobima Palestinaca i izraleske vojske ubijena su dvojica dečaka sa palestinske strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: