Deo Pešmerge stigao u Kobane

Desetak boraca Pešmerge stiglo je u sirijski grad Kobane na granici sa Turskom, gde će lokalnom stanovništvu pomoći u borbi sa džihadistima.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

11:49

Default images

Konvoj iračkih Kurda je pre nekoliko dana krenuo na put ka Siriji, a u tome su imali pomoć Turske, koja je otvorila svoje granične prelaze i dozvolila tranzit.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da se u narednih nekoliko sati očekuje da kompletne borbene jedinice Pešmerge stignu u Kobane, grad koji je već nekoliko nedelja epicentar sukoba Islamske države i kurdskog stanovništva.

“Svi Kurdi su zajedno, želimo da Pešmerga ode u Kobane i da ga oslobodi“, rekao je 18-godišnji Isa Ahamd, jedan od 200.000 sirijskih Kurda koji je izbegao iz Kobanea po početku napada Islamske države.

Nove dve grupe iračkih Kurda stigle su u pogranični grad Suruču, ali još nisu prešle granicu Sirije. Prva grupa je do granice stigla avionom, dok se druga zaputila kopnom, prevozeći teško naoružanje za šta je dozvolu izdala zvanična Ankara.

Kroz pogranični pojas Turske, koji uglavnom naseljavaju Kurdi, Pešmerga je dočekana u gotovo paradnom raspoloženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: