Ruskom novinaru preti deportacija

Ruskom novinaru Leonidu Sviridovu koji izveštava iz Varšave za agenciju Rosija sevodnja nakon oduzimanja akreditacije preti i deportacija.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

11:05

Default images

"Pojavile su se optužbe od Agencije za unutrašnju bezbednost. Taj gospodin mora da napusti Poljsku. Nije to tako da mi izbacujemo sve ruske novinare", kazao je televiziji TVN24 zamenik šefa poljske diplomatije Rafal Tšaskovski.

Oduzimanje akreditacije prošle sledmice usledilo je nakon nedavne velike špijunske afere u kojoj su uhapšeni visoki poljski oficir i mladi pravnik sa dvojnim državljanstvom ruskim i poljskim, optuženi da špijuniraju u korist Rusije, pravnik iz patriotskih pobuda a oficir za pare.

Agencija za unutrašnju bezbednosti zatražila je od Ministarstva spoljnih poslova da se Sviridovu oduzme akreditacija a sada i od vlasti Mazovjeckog vojvodstva da mu se poništi dozvola za boravak, što je ruska diplomatija kritikovala kao "izazivački pomak" u slučaju.

"Poljska nikada ne bi izbacivala nekog da ne postoji teški dokazi protiv njega. Ne oduzimamo akreditacije novinarima koji to nisu zaslužili", kazao je Tšaskovski.

Zamenik poljskog ministra dopustio je da će verovatno Rusija uzvratiti i proterati nekog od poljskih novinara u Moskvi iako bi to, kako je kazao, bilo bez ikakvog osnova.

Tšaskovski je dodao da je stigao i zahtev da se proteraju zbog špijunske afere i dvojica ruskih diplomata a da iako odluka još nije doneta, verovatno je da će biti proglašeni za nepoželjne osobe.

Sviridov je inače već zbog bezbednosnih razloga ostao 2006. godine bez akreditacije stranog dopisnika u Češkoj a dnevnik Mlada fronta Dnes objavio je iz nezvaničnih izvora da je ruski špijun, što je Sviridov tada i a sada u Varšavi porekao.

Moskva je tada zbog oduzimanja akreditacije Sviridovu u Češkoj odbila da izda radnu i boravišnu vizu dopisniku češke televizije Janu Molačeku, koji se tada zatekao kao jedini češki novinar čija dozvola je bila u proce- duri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: