RAF umalo srušila letonski avion

Nebo iznad Evrope se opasno uskomešalo, a posle intervencije SAD aviona i praćenja ruskih, britanska avijacija se “sukobila“ sa letonskim teretnim avionom.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

08:16

Default images

Dva aviona britanske avijacije su zapretila obaranjem letelice koja je u državnom vlasništvu Letonije, a kako prenosi Raša Tudej, koristili su supersoničnu brzinu i u nekoliko navrata presretali pravac kretanja teretnog aviona.

Odluku da se uđe gotovo pravi sukob na nebu britanska kontrola leta je donela nakon što letonski avion nije odgovorio na pozive da se identifikuje, stvarajući paniku iznad južne Engleske.

“Dobio sam instrukcije od Vlade Njenog Veličanstva da vas upozorim da možete biti oboreni ukoliko ne odgovorite na naše zahteve“, poruka je koja je prosleđena posadi letonskog teretnog aviona.

Panika se stvorila i među građanima, koji su na društvenim mrežama pisali o velikoj buci koju proizvode avioni, zbog čega se pojavio i dodatni strah.

“Kako bi uspeli da brzo reaguju, avionima je dozvoljeno da lete supersoničnom brzinom i to je razlog velike buke“, naveo je portparol RAF.

Ipak, komunikacija među pilotima ostvarena je posle pretnji obaranjem, a potom je u ranim jutarnjim časovima letonski avion “ispraćen“ do londonskog aerodroma, gde su saslušani članovi posade.

“Ustanovljeno je da je sve bilo u redu, a greška u komunikaciji je nastala usled promene jurisdikcije u vazdušnom prostoru“, navela je portparolka policije u Eseksu Ema Tomas.

U svetlu prethodno iznetih konstatacija da su ruski avioni pojačali aktivnost iznad Evrope, u prvom trenutku su stizali podaci da se iznad Engleske nalazi letelica ruske vojske, da bi potom ta formulacija promenjena u “avion ruske proizvodnje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: