Juriš Prištine na Savet Evrope

Kosovska vlast sve jače lobira za ulazak u međunarodne organizacije, a u mnoge su primljeni na mala vrata. Tražiće stolicu do decembra, hoće i u Interpol.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 30.10.2014.

21:36

Default images

Uslovni prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet samo je pojačao apetite Prištine, čija vlast, iako u polugodišnjem tehničkom mandatu, ne gubi vreme i svakodnevno lobira za podizanje rampi u brojnim međunarodnim organizacijama, pišu "Novosti".

Kako je za "Novosti“ poručio vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić, Srbija će u svim organizacijama u kojima to bude moguće biti protiv članstva Prištine, ukoliko ono nije u skladu sa Briselskim sporazumom:

"Svuda gde je Kosovo obeleženo zvezdicom, njihovo prisustvo nije sporno."

A, manevarskog prostora praktično nema mnogo, pošto mnoge organizacije pri prijemu novih članica ne postavljaju kao uslov članstvo u Ujedinjenim nacijama. Tako, uz listu više od sto država koje su priznale nezavisnost, Kosovo može da računa na zavidnu podršku, čak i tamo gde se traži dvotrećinska većina.

Prošlog meseca svojim saveznicima u EU Kosovo je predočilo želju da postane član Interpola, a pošto je letos postalo član Venecijanske komisije Saveta Evrope najavljeno je i podnošenje kandidature za članstvo u SE, do decembra.

To se zasad nije dogodilo, a po oceni Aleksandre Đurović, šefa naše skupštinske delegacije u ovoj organizaciji, neće ni moći u skorije vreme:

"Te najave prištinskih zvaničnika su za unutrašnje političke potrebe. U SE ne postoji podrška za prijem Kosova, čak ni među poslanicima zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost. Uz to, Kosovo ne ispunjava mnoge od kriterijuma: vladavinu prava, ljudska prava..."

Prema mišljenju šefa skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna, Priština će pokušati da se probije u svim onim organizacijama u kojima SAD i vodeće zemlje EU koje priznaju njihovu secesiju imaju veliki uticaj, a u UN će gledati da se "uguraju“ na svaki način. Drecun, koji je i šef delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, kaže da je iluzorno da Kosovo čak i pokuša da uđe u ODKB, jer su u njoj članice koje ga ne priznaju.

Na listi čekanja

Za prijem u Savet Evrope potrebni su glasovi dve trećine članova komiteta ministara, a zatim da to potvrdi i Skupština SE. Što se tiče Interpola, još pre tri godine Kosovu je iz ove organizacije poručeno da može postati njen član, jer za njih nije od važnosti da je kandidat i član u UN, ali nije precizirano kada će se to dogoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: