Sudija Flori: Nisam uzeo mito

''Koha ditore'' piše da je imao uvid u izveštaje o telefonskim prisluškivanjima, koji za korupciju terete tužioca Džonatan Ratela i sudiju Frančeska Florija.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

12:39

Default images

Džonatan Ratel je šef kancelarije Specijalnog tužilaštva, a Frančesko Flori, bivši predsednik Skupštine sudija Euleksa.

Dnevnik ''Koha ditore'' u nastavku serije tekstova o korupciji u Euleksu piše danas da je imao uvid u tajni izveštaj u kome su objavljeni podaci telefonskih prisluškivanja, prema kojima se za korupciju terete Džonatan Ratel, zamenik glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva i Frančesko Flori, bivši predsednik Skupštine sudija.

Informativni izveštaj je, kako se navodi, pisala tužiteljka Marija Bami 2012 godine, predala ga je Silviu Bonfiglu, šefu Euleksovog dela za pravdu, i zahtevala je da se pokrene istraga na osnovu prikupljenih dokaza.

Međutim, Euleks to nije učinio, nego je pokrenuo diciplinski postupak protiv Bami zbog parkiranja vozila, piše "Koha Ditore".

Šef Euleksovog dela za pravdu Silvio Bonfigli imao je ''u rukama'' sve dokaze da su glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna i bivši predsednik skupštine sudija Frančesko Flori razgovarali sa raznim posrednicima.

''Koha ditore'' je juče objavio da je glavna tužiteljka Misije na Kosovu Jaroslava Novotna zaustavila istragu protiv sudije Florija, uprkos tome što je imala dokaze o njegovoj umešanosti u korupciju.

Tužiteljka Bami je u svom izveštaju navela da je utvrdila da od prisluškivanja telefona osmunjičenog Iljira Toljaja ''ima osnova za unutrašnju istragu".

Ona je navela i da samtra da su informacije koje su curile veoma značajne i da se može dogoditi da Euleksovi članovi visokog ranga, kao i lokalni radnici mogu biti uključeni u primanje mita.

''Prisluškivani razgovori sadrže pretnje da treba istući mene i nekoliko novinara", napisala je Bami u izveštaju u koji je ''Koha ditore'' imao uvid.

Ona je, kako je naglasila, želela da da do znanja da što se tiče kourpcije ima elemenata krivičnog dela i navela da je jasno da Iljir Toljaj (bivši državni sekretar u ministartsvu zdravlja) imao dobre političke veze na Kosovu i u Euleksu.

Prema njenom izveštaju, iza svega je ''stajala logistika radnika Euleksa, pa je bilo više susreta između Toljajovićevih posrednika i Euleksovih predstavnika.

Taj izveštaj je, kako je navela, veoma brzo dospeo do osumnjičenih, za manje od sedam sati je stigao do njih, a dati su im i njeni lični podaci, među kojima i podatak da ona nije zaposlena kao Euleksov službenik, već kao službenik britanske vlade.

Bamu je navela i da su joj Toljajova supruga i još neke druge žene pretile telefonom da će je prebiti i polomiti noge njoj i jednom novinaru.

Ona navodi i primer prisluškivanja od 6. juna 2012, u kome je žena pod imenom Linus, obaveštena od osobe kojoj se prisluškuje telefon, da je advokat, a ne on, poslao pismo Jaroslavi Novotnoj.

Jedan od prisluškivanih razgovora govori i o susretu koji su posrednici imali sa Frančeskom Florijem.

"Do sada sam pričao s njim. On je ručao sa onim Italijanom, da li znaš ko je on i da li poznaješ onog Florija? Pozvani broj kaže ''Da znam'', a potom nastavlja priču ...dosta dugo je pričao s ''njim''.

Kaže da ga je pitao da li može da se uključi ''u ovo i ono'' i da se sastaje sa njegovim ljudima i pitao ga je koja je ''njegova pozicija da okonča celokupni ovaj proces", citirala je delove razgovora Bami.

Iz ovog razgovora je vidljivo, zaključujuje Bami, da je Flori obećao da će se ''umešati u proces'', ali da neće da priča sa njom (Bami), jer je težak čovek, ali će pričati sa glavnom (Novotnom).

On je još citirala delove pisma tj. razgovra Silvia Bonfiglija u kome je rečeno da ''taj muškarac zaslužuuje da se nešto za njega učini, i da ima još jedan Italijan koji stalno radi sa ''onom kravom'' (Navodi se da se misli na Bami).

Navedeno je i da je u prisluškivanju rečeno da je ''posrednik'' video Italjana dva puta na konferenciji u "Grandu" i rekao mi da mu se svoiđao kao čovek i da će porazgovarati sa ovom glavnom Čehinjom.

Bami je navela i primere prisluškivanih razgovara od 2. i 6. juna 2012. godine.

U nastavku teskta "Koha Ditore" objavljuje telefonske razgovore koje su obavljeni sa Iljirom Toljajem koji se u to vreme nalazio u zatvoru u Dubravi između njega i Imera Ajetija, potom Imera Ajetija sa Selimom Toljajem (rođeni brat Ilira) kao i Imera Ajetija sa suprugom Iljirija Toljaja, Jasminom Tolaj.

Iz tih razgovora se vidi kako Toljaj detaljno instruiše Imera Ajetija, s kojim ljudima treba da se vidi, kako treba da se ponaša, a sve u cilju da se ovaj slučaj uopšte ne nađe u sudu.

U jednom momentu Toljaj kaže Imri Ajetiju da je Frančesko njihov glavni čovek. Pitaj onoga koje su njegove veze s njim, da li može da utiče na tu ekspertizu. Da li on zna kod koga je ta ekspertiza? ".

U vezi sa ovim Marija Bami piše da je to zabrinjavajuće za nju, s obzirom na to da je tražila ekspertizu i zbog čega je ''njemu'' trebala informacija o takvom tehničkom malom poslu da bi znao kada će jedan sudija biti uključen u nešto ili ne".

Marija Bami je u pismu šefu departmana za pravdu, zamolila da ima u vidu da Euleks na Kosovu daje primer za sudije i tužioce. Svi oficiri specijalne istražne jedinice koji rade u ovom slučaju su upoznati sa prisluškivanjem. Tako da bi, ako se ne vidi da Euleks nešto preduzima, to predstavljalo loš imidž za Euleks.", pisala je Bami u pismu poslatom šefu departmana za pravdu.

U međuvremenu, bivši predsednik skupštine sudija Euleksa Frančesko Flori je odbacio sve tvrdnje. U izjavi za "Koha ditore" on je rekao da nije imao vezu sa slučajem Ljimaj, ratnim zločinima i korupcijom ili slučajem Toljaj.

"Naravno nije tačno da sam imao 300.000 evra na mom žiro računu u Italiji ili na Kosovu ili na nekom drugom mestu. Ja sam rukovodio samo slučajem eksplozije kod "Bil Klintona". Nisam imao uopšte vezu sa slučajem " Lepenački most" gde je oslobođen Nusret Cena", rekao je Frančesko Flori i dodao da 2009. godine nije bio u Albaniji i da je taj koji je to rekao je lažov, rekao je Flori za "Koha Ditore".

I za sutra je najavljen nastavak serijala o korupciji u koju je umešan Euleks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: