Haradinaj: Ostajem prvi kandidat

Kandidat za premijera opozicionog bloka Ramuš Haradinaj izjavio je da nema promene sporazuma između tih stranaka, tako da ostaje kandidat za premijera.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

12:29

Default images

"Nije zatraženo od mene da se odreknem položaja premijera i tako se nešto neće dogoditi", izjavio je Haradinaj nakon sastanka sa ostalim liderima postizbornog bloka.

Prištinski mediji su danas pisali o mogućnosti promene sporazuma prema kome bi kandidat za premijera tog bloka bio lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, koji bi na toj funkciji ostao dve godine, odnosno do isteka mandata predsednici Kosova Atifete Jahjaga.

Tada bi Mustafa postao predsednik Kosova, a druge dve godine mandata premijer bi bio Haradinaj.

Lideri opozicionog bloka su na današnjem sastanku odlučili da od predsedavajuće konstitutivne sednice Skupštine Kosova Fljore Brovine zatraže sazivanje nastavka konstitutivne sednice, na kojoj bi poslanici raspravljali o pronalaženju rešenja za izlazak iz sadašnje institucionalne blokade.

Brovina je ponovila da neće sazvati nastavak sednice bez postizanje dogovora vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) i opozicionog bloka o predsedniku kosovskog parlamenta.

Kosovo ulazi u peti mesec institucionalne krize koja je izazvana nemogućnošću izbora predsednika Skupštine Kosova, kojeg prema odluci Ustavnog suda treba da predloži pobednička DPK.

U dva navrata poslanici Skupštine Kosova su glasali za predloge kandidata za predsednika parlamenta od strane DPK-a, ali u oba slučaja predloženi kandidati nisu dobili potreban 61 glas kako bi bili izabrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: