"Srušene kuće, usluga Srbima"

Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja rekla je su dve srpske kuće srušene zbog bezbednosti građana, a ne zbog toga što su objekti vlasništvo Srba.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

10:51

Default images

U Srpskoj ulici u Đakovici, u ponedeljak srušeno je pet kuća u vlasništvu porodice Stefić koja ne živi na Kosovu i Metohiji. Kusari je za RTK2 rekla da vlasnici nisu obavešteni o uklanjanju objekata, već je o tome bio informisan samo UNMIK.

Ona je dodala da je opština reagovala nakon što su primili žalbe građana da srpske kuće u ulici Kraljice Teute, nekada Srpske ulice, mogu da se obruše i da predstavljaju opasnost po njihovu bezbednost.

Nadležne službe su izašle na lice mesta i nakon procene stanja, doneta je odluka o njihovom uklanjanju.

Rešenje o rušenju objekata je objavljeno na sajtu opštine, kaže gradonačelnica Ljilja i ističe da o tome nisu informisali vlasnike kuća.

"Imali smo javno obaveštenje, takođe, pitali smo ministarstvo i UNMIK smo informisali i pošto se niko nije javio, mi smo sada počeli sa ovom inicijativom. Kada nemamo nikakvu informaciju od vlasnika i kad objekat ugrožava javnu bezbednost, onda je opština dužna da nešto preduzme. Tako smo radili i sa objektima čiji su vlasnici Albanci", rekla je Kusari Ljilja.

Na pitanje da li će opština nadoknaditi štetu vlasnicima, ona je rekla da su "oni zapravo učinili uslugu Srbima time što će ukloniti ove objekte".

Đokica Stanojević, predsednik udruženja raseljenih Đakovčana rekao je da ovo nije prvi slučaj rušenja srpskih kuća u Đakovici i napomenuo da je 2004. godine porušena crkva Uspenja presvete Bogorodice.

"Pre toga srušena je crkva Uspenja presvete Bogorodice, 2004. Pa je srušena crkva u samom centru, sve crkve u Đakovici su porušene, sve kuće su uništene. Što je najgore, ko uništava naše kuće - oni koji su okupirali naše kuće, u Srpskoj ulici", rekao je Stanojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: