Raspisana poternica za Đukićem

Sud Bosne i Hercegovine zatražio je raspisivanje međunarodne poternice za penzionisanim generalom Vojske RS Novakom Đukićem koji se leči na VMA u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

15:00

Default images

Portparolka Interpola BiH Nataša Sikimić potvrdila je da je pokrenuta procedura raspisivanja poternice, čim je juče stigla naredba Suda BiH, objavio je banjalučki Glas Srpske. Portparolka Interpola BiH Nataša Sikimić potvrdila je da je pokrenuta procedura raspisivanja poternice, čim je juče stigla naredba Suda BiH.

"Odmah smo taj zahtev prosledili centrali Interpola u Lionu", kazala je Sikimićeva.

U Sudu BiH rekli su da će međunarodnu poternicu primiti Interpol Srbije i da je on obavezan da postupi po njoj uz poštovanje propisa Srbije.

"Nakon lociranja osuđenog, biće preduzete dalje mere za izvršenje kazne zatvora što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Srbije za preuzimanje izvršenja kazne", naveli su u Sudu BiH.

Đukić je na lečenje u Beograd otišao pošto je pušten na slobodu u periodu između poništenja prvostepene presude za zločin počinjen na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, i donošenja nove presude.

Advokat Milorad Ivošević kaže da će se Đukić staviti na raspolaganje sudu kad se budu stekli zdravstveni i pravni uslovi, navodeći da se general Đukić leči, da ništa ne izbegava i da "želi da sve bude u regularnom postupku".

Novak Đukić je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji, ali je Ustavni sud BiH poništio tu odluku, pošto je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle godine odlučio da je Sud BiH u procesima za ratne zločine primenjivao pogrešan zakon.

Apelaciono veće Suda BiH u junu je Đukiću smanjilo kaznu na 20 godina zatvora, a on insistira na obnovi postupka, jer smatra da nije odgovoran za ovaj zločin.

U Tuzli je 25. maja 1995. godine od granate ispaljene sa srpskog položaja na Ozrenu poginula 71 osoba, dok je više od 200 povređeno.

Samo nekoliko stradalih bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva imala tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: