Đorđević: Provokacija Selakovića

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đordević izjavio da AKS nije upoznata sa sadržinom predloženih promena zakona koje je usvojila Vlada.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

19:35

Default images

"Naši zahtevi su bili dosta širi. Ovaj potez je posledica potpuno samostalnog delovanja ministra pravde Nikole Selakovića i predstavlja još jednu neprijatnu provokaciju i za građane i za advokaturu u Srbiji", rekao je Đorđević za B92.

Prema njegovim rečima, protest advokata se u svakom slučaju nastavlja, jer predloženim izmenama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti nije učinjeno ništa novo.

On je istakao da predloge koji su prošle nedelje ponuđeni advokatura nije prihvatila, već da je stavila je svoj kontrapredlog.

"Radi se o tome da su i do sada prema važećim normama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti i građani i advokati mogli da pišu u pisanoj formi ugovore o prometu nepokretnosti, ali takvi ugovori morali biti solemnizovani od javnih beležnika koji su ih isključivo sačinjavali", naveo je Đorđević.

Sama činjenica da će to moći da rade advokati ne znači mnogo, naveo je on.

"Nađite mi nekog ko će prvo doći kod advokata i platiti dinar, a onda otići kod notara i platiti isti taj dinar, to se neće dogoditi, to je podmetanje advokaturi i nešto sa čim se advokatura nikada nije saglasila", naglasio je Đorđević.

Advokati zahtevaju izmene prema kojima bi ugovore o prometu nepokretnosti koji oni sačine javni beležnici samo overavali, (postupak legalizacije dokumenta), bez provere njegovog sadržaja.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila Predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida ekskluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Izmenama se uvodi i novi namet beležnicima od 30 odsto zarade, koji će biti usmeren na poboljšanje rada sudova.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, dok su im se kolege iz cele Srbije pridružile nedelju dana kasnije. Oni, osim pomenutih izmena zakona, traže i regulisanje paušalnog oporezivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: