"Loša zaštita podataka o ličnosti"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić kaže da je situacija poražavajuća kada je reč o zaštiti podataka ličnosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

16:56

Default images

On je na javnoj tribini "Pravna država - zaštita podataka o ličnosti i ljudska prava" istakao da su prava građana u našoj zemlji u sferi privatnosti svakodnevno izložena ozbiljnom riziku i da će to, na žalost, biti i u buduće.

Napominjujući da su vlasti nespremne da shvate značaj tog problema, Šabić je rekao da smo u našoj zemlji suočeni gotovo svakodnevno sa brojnim ekcesima i "brutalnim upadima u privatnost, nekad i u vezi sa podacima ogromnog broja ljudi".

Ocenjujući stanje u toj oblasti, on je naglasio da nikako ne možemo da budemo zadovoljni i napomenuo da je to pre svega posledica jednog mentaliteta koji je dominantan, a nasleđen iz starih vremena.

"Takav mentalitet ne poštuje previše lično, individualno i privatno", smatra Šabić i dodaje da u našoj zemlji još nisu postignuti standardi u zaštiti podataka ličnosti kakvi važe u demokratskom svetu.

On je upozorio da će, ukoliko se stvari u toj oblasti ne poboljšaju, u dogledno vreme biti problema i u kontekstu pregovora naše zemlje sa EU u vezi sa poglavljem 23.

Obraćajući se učesnicima tribine, uglavnom studentima novinarstva, Šabić je istakao da u našoj zemlji ima dosta problema i kada je reč o pristupu informacija od javnog značaja, ali je naglasio da je u proteklom periodu u toj oblasti učinjen ozbiljan korak napred.

"Postignuti su značajni rezultati, ali bi trebalo insistirati da iz godine u godinu bude što bolje", rekao je on i napomenuo da je u tom segmentu institucija Poverenika efikasna u čak 93 odsto slučajeva što je veoma dobro i po evropskim standardima.

Šabić je rekao da je korupcija u našem društvu veoma veliki problem i u oblasti traženja i dobijanja informacija. Takođe je ukazao na slučajeve krađe identiteta, podsećajući na nedavni primer sa bratom premijera Aleksandra Vučića koji je izazvao i veliku medijsku pažnju.

Šabić je dodao da je takvih problema bilo i ranije, podsećajući na slučaj inženjera od pre nekoliko godina kome je, takođe, ukraden identitet i na njegovo ime osnovano preduzeće zbog čega je taj građanin pretrpeo ogromne materijalne i druge posledice.

On je pozvao studente da, kada je reč o traženju informacija od javnog značaja i zaštiti podataka ličnosti, uvek insistiraju da te informacije dobiju, kao i da nastoje koliko je to mguće, da zaštite svoja ljudska prava.

Ovo je prva u nizu tribina koje organizuju Fondacija Konrad Adenauer uz podršku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: