Vulin: Radna aktivacija nije kazna

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je poručio da radna aktivacija korisnika novčane socijalne pomoći nije kazna.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

12:02

Default images

On je to rekao po potpisivanju prvog protokola o saradnji Centra za socijalni rad u Subotici i JKP “Čistoća i zelenilo“.

"Subotica ima 4.200 korisnika novčane socijalne pomoći i na Centru za socijalni rad je da potvrdi ko je radno sposoban i da im omogući da radom, ili učenjem pokušaju da promene svoje životne prilike i uslove u kojima žive", rekao je Vulin.

Navodeći da radna aktivacija nije kazna, kako se to, kako je rekao, često namerno prikazuje, Vulin je istakao da je to mogućnost da ljudi mogu da kažu da ne primaju pomoć već zarađuju svoju platu svojim radom.

Kako je naveo zajednica za ono što odvaja, a odvaja mnogo, može da očekuje zahvalnost, a rad i učenje su oblik zahvalnosti koji se očekuje od svih primaoca socijalne pomoći.

"Ovo je mera aktivacije ljudi, njihovo sklanjanje sa margina, i dovođenje u normalan život. Najlakše je i najjednostavnije da se odredi neki iznos socijalne pomoći, da se uruči onima kojima je potrebna i zaboravi na njih", rekao je Vulin.

On je dodao da socijalna pomoć nije trajna kategorija i da jeste i mora biti sredstvo da se prevaziđe trenutno loše stanje koje se može prevazići jedino učenjem i radom.

Ministar je objasnio da se ne očekuje da korisnici socijalne pomoći rade 174 sata, što bi bilo izjednačavanje sa radnom obavezom.

Gradonačelnik Subotice Jene Magali rekao je da je potpisivanje protokola veliko priznanje za taj grad i Centar za socijalni rad.

"Ministarstvo je prepoznalo da Centar ima kapacitet da kvalitetno iznese realizaciju ovog programa kao i da imamo preduzeća koja efikasno mogu da iskoriste te ljude", rekao je Maglai.

On je istakao da se moraju uraditi ozbiljni koraci kako bi se primaoci socijalne pomoći radno aktivirali i kako ne bi bili prepušteni sami sebi.

"Moramo da pokušamo da im pomognemo i da im damo posao, da im preko određenih programa edukacije i obrazovanja pomognemo da steknu znanje i iskustvo koje će moći da iskoriste", rekao je Maglai.

Milošev je istakao da JKP "Čistoća i zelenilo" u ovom trenutku može da prihvati više stotina korisnika socijalne pomoći, odnosno osobe koje bi radile na uređivanju grada, pre svega kada je reč o higijeni i zelenilu, ali u zimskom periodu i na čišćenju snega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: