"Napredak kroz razmenu studenata"

U Beogradu je počeo sastanak predstavnika visokoškolskih institucija Zapadnog Balkana o ulozi i efektima programa Evropske unije za visoko obrazovanje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

10:42

Default images

Predstavnica Generalnog direktorata za obrazovanje i kulturu pri Evropskoj komisiji Helen Skikos istakla je da je cilj ovog sastanka da se učesnici u programu podsete na najbolje prakse kako bi one bile ugrađene u novi program EU - Erasmus plus.

Taj program namenjen je saradnji u oblasti obrazovanja, mladih i sporta u periodu od 2014. do 2020. godine, a najviše šansi za učešće imaju zemlje Zapadnog Balkana.

Za razmenu studenata i nastavnika kroz projekat obezbeđeno je oko 22 miliona evra. Ministar nauke, prosvete i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Srđan Verbić rekao je da Srbija rado učestvuje u ovim projektima i da su oni mnogo doprineli razvoju visokoškolstva.

"Tempus program je godinama bio katalizator promena i napretka u zemljama Zapadnog Balkana. Zahvaljujući ovim projektima visokoškolske ustanove u Srbiji su unapredile svoje kapacitete. Svi procesi doprineli su i jačanju kapaciteta Univerziteta", istakao je Verbić.

On je naveo da je uz pomoć projekata EU nabavljena najmodernija oprema za fakultete, da su predavači na fakultetima takođe imali priliku da se usavrše, da je kroz programe zajedničkih studija prošlo oko 400 studenata, a da je oko 1.000 imalo mogućnost da studira u inostranstvu.

Direktor za Visoko obrazovanje i međunarodne poslove Generalnog direktorata za obazovanje i kulturu pri EK Žordi Kurel rekao je da će evropski projekti za visoko obrazovanje nastaviti da pomažu obrazovanje u zemljama Zapadnog Balkana, jer smatraju da je obrazovanje važan faktor ekonomskog rasta.

"Naravno da obrazovanje nije jedino rešenje za veliku nezaposlenost sa kojom se susreću i EU i Zapadni Balkan, ali bez stručnih ljudi nećemo moći da izađemo iz ekonomske krize", rekao je Kurel i dodao da veliki broj studenata koji su koristili mogućnost razmene ili studiranja u inostranstvu lakše nađe posao.

Predstavnica delegacije EU u Srbiji Jolanda Sanhose navela je da je EU, kao najveći donator u obrazovanju, do sada uložila oko 6,33 miliona evra u Srbiju.

"Zahvaljujući ovim projektima, fakulteti u Srbiji su obnovljeni i opremljeni. Obrazovanje će ostati jedan od vrhovnih prioriteta EU", zaključila je Sanhoseova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: