Rusija odbacila upozorenje EU

Rusija je odbacila upozorenje EU da ne prizna lokalne izbore proruskih pobunjenika u Ukrajini, navodeći da bi neglasanje moglo da ugrozi ionako krhko primirje.

Izvor: Beta

Sreda, 29.10.2014.

23:29

Default images

Moskva je najavila da će priznati rezultate izbora, zakazanih za nedelju, 2. novembar, ali ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorio je da bi izbori upravo mogli da ugroze sporazum o prekidu vatre, postignut prošlog meseca u Minsku.

EU je, takođe, upozorila danas da neće priznati rezultate glasanja, koje nije "u skladu sa slovom i duhom Minskog protokola i omelo bi

napredak ka nalaženju održivog političkog rešenja".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da bi pobunjenički izbori bili u neskladu sa ustavom i nacionalnim zakonom Ukrajine.

"Ti izbori ozbiljno bi doveli u pitanje Minski protokol i memorandum, koji mora hitno da bude primenjen u celosti", rekao je Ban u saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova brzo je reagovalo i navelo da original Minskog sporazuma predviđa lokalne izbore na teritorijama koje drže pobunjenici između 19. oktobra i 3. novembra.

Rusko ministarstvo je dodalo da je Porošenko kasnije, ne konsultujući se sa Moskvom, odredio da se izbori na pobunjeničkim teritorijama održe 7. decembra.

Ranije ovog meseca, Porošenko je potpisao zakon koji nudi široku autonomiju oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Ukrajinski parlament, međutim, tek treba da precizira detalje neophodne da bi zakon bio primenjen i održano glasanje.

Pobunjenici su kritikovali zakon, odbacivši ga kao gest propagande.

Mada je prekid vatre pomogao da budu smanjena neprijateljstva na istoku Ukrajine, borbe su nastavljene oko glavnog pobunjeničkog uporišta Donjecka i još nekoliko oblasti, jer zaraćene strane nisu uspele da postignu sporazum o kontroli nad linijom razdvajanja.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas da bi neodržavanje izbora u nedelju na istoku zemlje "moglo da potkopa ceo proces mirnog rešenja" krize.

"Najvažnije sada je da sve bude učinjeno da se podrži krhki prekid vatre, započnu ekonomske i humanitarne akcije za oporavak regiona i uđe u dugotrajan politički dijalog", saopštilo je ministarstvo iz Moskve.

To ministarstvo je obećalo da će Moskva uticati na nove pobunjeničke vlasti da ispune ranije dato obećanje i pomognu očuvanju "zajedničkog ekonomskog, kulturnog i političkog prostora u Ukrajini".

"Postoji šansa da izbori 2. novembra budu iskorišćeni za usmeravanje situacije u konstruktivnom pravcu, umesto glupog i bezrazložnog izazivanja konfrontacija", navelo je rusko ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: