"Čestitke Ukrajini na izborima"

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva čestitao je vlastima i građanima Ukrajine na dobro organizovanim, transparentnim i mirnim izborima.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

11:31

Default images

"Održati izbore koji u velikoj meri zadovoljavaju demokratske standarde u vreme krize i pritisaka u Ukrajini je dostignuće koje dokazuje posvećenost načelima OEBS vrednu divljenja i znak je istinskog napretka", saopštio je Kanerva, pozivajući se na zaključke posmatrača Parlamentarne skupštine OEBS.

Sada je vreme da Ukrajina iskoristi zamajac i nadogradi dobre osnove koje su izbori pružili, ocenio je on, dodajući da to znači sprovođenje potrebnih reformi u cilju unapređenja demokratije u zemlji i života svih njenih građana, kroz nacionalni dijalog.

Kanerva je, takođe, izrazio žaljenje zbog, kako je naveo, "nezakonitog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji i kontinuirane de facto kontrole koju ilegalne naroužane grupe imaju nad delovima ukrajinske teritorije".

"Gotovo svakodnevne ljudske žrtve tragično podsećaju na cenu koja se plaća ljudskim životima zbog tekućih neprijateljskih dejstava", navodi se u saopštenju Kanerve.

On je izrazio i zadovoljstvo što će u Parlamentarnoj skupštini OEBS poželeti dobrodošlicu novoj delegaciji iz Ukrajine u čijem bi sastavu, prema njegovim rečima, trebalo da budu i poslanici sa Krima, iz Donjecka i Luganska, koje tek treba izabrati.

"Pozdravljamo doprinos Vrhovne Rade Međuparlamentarnoj grupi za vezu o Ukrajini pri Skupštini OEBS, koja ima za cilj da ujedini ukrajinske, ruske i druge poslanike kako bi se promovisalo diplomatsko rešenje za sukob", navodi se u saopštenju.

Pozdravljajući posvećeni rad parlamentaraca koji su u ulozi posmatrača pratili tok vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Ukrajini, Kanerva je zaključio da je naporan rad njegovih kolega, koji potiču iz skoro 30 zemalja, bio "snažan znak solidarnosti sa ukrajinskim narodom i njihovim demokratskim težnjama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: