Istraga o pozivu za nestalu bebu

Javni tužilac pokrenuo je istragu o tome kako je porodici Kapaš-Rajak stigao poziv iz vojnog odseka za sina za kojeg im je rečeno da je umro nakon rođenja.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

17:36

Default images

Priča o porodici Kapaš-Rajak, koja je, nakon poziva iz vojnog odseka namenjenog njihovom sinu koji je umro odmah po rođenju, posumnjala da im je dete zapravo živo, uskoro bi mogla da dobije epilog.

Zdravstvena inspekcija istražuje odgovornost Zrenjaninske bolnice, a i javni tužilac je preuzeo ovaj slučaj.

Dok Dragan Rajak i njegova supruga Jolanka Kapaš i dalje sumnjaju da je njihov sin zaista umro nakon rođenja, jer nisu dobili nijedan dokument koji potvrđuje detetovu smrt, u zrenjaninskom porodilistu tvrde da poseduju svu dokumentaciju o smrti bebe.

"U ime ustanove mogu da kažem da je sva dokumentacija tu. Ta dokumentacija daje jasnu etiologiju smrtnog ishoda i posebno to jasno daje obdukcioni nalaz", kaže Gordana Kozlovački, direktorka bolnice.

Ono što je kod roditelja probudilo sumnju da im je dete živo, bio je poziv iz vojnog odseka, namenjen njihovom umrlom detetu.

"Moram da kažem da nam je jako žao što je upućivanje tog poziva za uvođenje u vojnu evidenciju otvorilo stare rane porodici i podsetilo ih na jako teške trenutke u njihovim životima. Pre upućivanja poziva za uvođenje u vojnu evidenciju upućujemo poziv policijskoj upravi nadležnoj da proveri da li je to lice aktivno i da li se nalazi u zemlji. Tako je i u ovom slučaju bilo. Kada smo dobili potvrdu da se radi o osobo koja se nalazi na toj adresi i nije u inostranstvu mi smo tek onda uputili poziv za uvođenje u vojnu evidenciju", navodi Jovan Krivokapić iz Ministarstva odbrane

Roditelji su, osim zbog vojnog poziva, jos vise bili šokirani kada su u opštini Zrenjanin saznali da njihov sin ima izrađen izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo.

U kancelariji matičara u Opštini Zrenjanin nisu želeli da daju izjave, jer je istraga u toku. Međutim, uspeli smo da saznamo da je datum o smrti deteta uredno evidentiran u knjizi umrlih, ali je problem nastao jer taj datum nije unet i u knjigu rođenih, sa napomenom da je dete umrlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: