Advokati zovu EU, Selaković odbija

Advokatska komora Srbije pozvaće Misiju EU u Beogradu da posreduje u razgovorima sa Ministarstvom pravde. Ministar pravde je odbacio predlog da EU posreduje.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

16:40

Default images

"Advokatska komora predoseća opasnost od gašenja advokature u Srbiji prvi put u njenoj istoriji", saopšteno je nakon sastanka Upravnog odbora AKS koji je održan povodom izjave ministra pravde Nikole Selakovića da advokaturu ne drži u štrajku interes profesije već "sprega politikanata i tajkuna" i da je nekome cilj da se biznismen Miroslav Mišković ne osudi.

"Zbog opasnosti koju smatramo realnim, Advokatska komora Srbije ovim putem obaveštava javnost da će, ukoliko se to dogodi, u odgovoru upotrebiti sve svoje kapacitete. AKS će se obratiti Misiju EU u Beograd s molbom da se Misija uključi u organizovanje i sprovođenje postupka medijacije između AKS i Ministarstva pravde", stoji u saopštenju.

Ministar pravde Nikola Selaković odbacio je predlog Advokatske komore Srbije da EU posreduje u sporu advokata sa državom i istakao da Ministarstvo pravde ostaje pri svom predlogu, koji je "konstruktivan i više nego korektan".

"Nemojte da me zasmejavate, savez država da posreduje između ministarstva pravde jedne države i esnafske organizacije u toj istoj državi. Advokati bi trebalo da sednu sa svojom državom, seli su i dobili naš konstruktivan predlog, više nego korektan. Ostajemo pri tom predlogu i idemo u sprovođenje onoga što smo ponudili", rekao je Selaković Radioteleviziji Srbije.

Selaković je istakao da će država zaštititi pravo svakog građanina da može da radi, jer je to ustavno i zakonsko pravo.

"Država nikako neće dozvoliti pokušaje uvođenje haosa u državu i celu jednu granu vlasti", rekao je Selaković.

Selaković obrukao svoju vladu

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević izjavio je da je ministar pravde Nikola Selaković presudio ljudima pre nego što je to učinio sud.

On je reagovao na izjavu ministra da štrajk advokata više nije interes profesije, već sprega politikanata i tajkuna.

"Ministar pravde je obrukao svoju vladu i pokazao da je presudio određenim ljudima pre nego što je to učinio sud", rekao je Đorđević.

On je dodao da izjava ministra predstavlja skandal, te da Selaković pravljenjem nove afere pokušava da "anulira afere koje su u toku".

Seleković je rekao da advokaturu ne drži u štrajku interes profesije, već "sprega politikanata i tajkuna" i da je nekome cilj da se biznismen Miroslav Mišković ne osudi.

Đorđević je da rekao da Selaković ne samo da ponižava advokaturu nego je ovog puta prešao i na ponižavanje suda.

"Ne branim Miškovića, ali ministar za svoje tvrdnje nije izrekao nijedan dokaz", rekao je Đorđević i dodao da ne bi bio iznenađen time da Selaković ukine Advokatsku komoru i oduzme joj javno ovlašćenje.

Povodom izjave ministra reagovala je i kompanija “Delta“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: